BookBlog

Sötét tus, néma tinta

A SepsiBook harmadik és egyben utolsó előtti napja se hagyta, hogy az ember elunja magát, nonstop mentek a programok reggel 8 órától este 11 óráig.

Read More »

3. SepsiBook: teltház, értő közönséggel

A vártnál is nagyobb érdeklődés övezte a 3. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. A négynapos rendezvényre közel 11 ezren látogattak ki, a résztvevők 80 programpontból és közel 50 kiadó

Read More »
Sötét tus, néma tinta

Sötét tus, néma tinta

A SepsiBook harmadik és egyben utolsó előtti napja se hagyta, hogy az ember elunja magát, nonstop mentek a programok reggel 8 órától este 11 óráig. Ami számomra nagyon érdekes és izgalmas program volt, az a „Sötét tus, néma tinta” – Kovács András Ferenc-emlékest volt. A beszélgetés 18:00 órakor vette kezdetét a Porondon, és ami különleges volt benne, hogy nemcsak beszélgetésről szólt, hanem egy rövid koncert is megadta az emlékezés hangulatát. A meghívottak Markó Béla (költő) és Mészáros Sándor (kiadóvezető) voltak, akikkel André Ferenc (költő, műfordító) beszélgetett. Az emlékest igazi hangulatát a közreműködő Mocanu Erika mezzoszoprán énekével, Tóth-Győrbíró Apor csellójával és Szőcs Botond zongorájával teremtette meg, míg előadtak három zeneszámot, köztük Boros Csaba zeneszerző művét is, amelyet a költő „Hajnalének” című verséből inspirálódva komponált.

Tovább „Sötét tus, néma tinta”
„Olvass sokat, mert abból tanulsz” – Interjú André Ferenccel

„Olvass sokat, mert abból tanulsz” – Interjú André Ferenccel

Egy felejthetetlen Slam Poetry Showcase után kíváncsiságom a Google keresőhöz vezetett és sorjában gyűjtöttem be információkat a színpadon szereplő slammerekről. Egyik szóvivő viszont megragadta figyelmem. Költő? Műfordító? Szerkesztő? Irodalomszervező? Slammer? Ez az ember biztos még éjszaka is rímekkel álmodik. Ezt a kreatív és pozitív alkotót a színpadon és körülötte többször is láthattuk az utóbbi napokban, nem másról van szó, mint André Ferencről.

Tovább „„Olvass sokat, mert abból tanulsz” – Interjú André Ferenccel”
„Nem a gyengéknek való a magyar nyelv” Interjú Balázs Gézával

„Nem a gyengéknek való a magyar nyelv” Interjú Balázs Gézával

A vasárnapi programot tanulmányozva felfigyeltem Balázs Géza nyelvész „Ki ötezerben élsz”. Gondolatok a magyar nyelv következő évtizedeiről című előadására. Az az ötletem támadt, hogy miután meghallgatom az előadását, felteszek neki pár kérdést a nyelvészettel kapcsolatban, ha már úgyis olyan szakon vagyok, ami a nyelvekkel és nyelvészettel foglalkozik.

Tovább „„Nem a gyengéknek való a magyar nyelv” Interjú Balázs Gézával”
Vasárnapi élménybeszámoló

Vasárnapi élménybeszámoló

Elérkezett hát az utolsó nap is. Ha netán az emberek búslakodtak is, hogy itt a vége, a SepsiBook mindent megtett azért, hogy a vasárnapi program is felejthetetlen élményekkel gazdagítsa a jelenlévőket. 

Tovább „Vasárnapi élménybeszámoló”
„Ki ötezerben élsz” – Gondolatok a magyar nyelv következő évtizedeiről

„Ki ötezerben élsz” – Gondolatok a magyar nyelv következő évtizedeiről

Bár a SepsiBook utolsó napja rövidebb volt, mint a többi, mégse telt rosszabbul, mivel vasárnap is volt bőven programválaszték kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A napi választékból ami nekem érdekesnek tűnt, az Balázs Géza nyelvész „Ki ötezerben élsz”. Gondolatok a magyar nyelv következő évtizedeiről című előadása volt, ezért úgy döntöttem, azt fogom választani az utolsó beszámolóm témájaként. 

Tovább „„Ki ötezerben élsz” – Gondolatok a magyar nyelv következő évtizedeiről”
Művészettörténeti szemszögből – Interjú Révész Emesével  

Művészettörténeti szemszögből – Interjú Révész Emesével  

A szombati nap folyamán már másodjára találkozhattunk Révész Emese művészettörténesszel. Míg pénteken a Hol készül a művészet? című művét mutatta be, szombaton egy előadást hallgathattunk meg Van élet a tündéreken túl. A kortárs magyar gyermekkönyv-illusztráció törekvései címen, amelyen sok érdekes illusztráció bemutatása által nyerhettünk betekintést abba, hogy hogyan is elemezi ezeket Révész Emese.

Tovább „Művészettörténeti szemszögből – Interjú Révész Emesével  „
Írásvarázs zárszó: a SepsiBook utolsó napja

Írásvarázs zárszó: a SepsiBook utolsó napja

Vasárnapra elérkeztünk a hétvégét megszínesítő könyvfesztiválunk zárásához, de ez a nap sem szenvedett hiányt programok szempontjából. A sepsiszentgyörgyi közösség kedvelt rendezvényének utolsó napja is rengeteg meglepetést tartogatott az ellátogatók számára. Jó volt látni, hogy utolsó napra sem csökkent a jelenlévők száma, hanem talán inkább növekedett.

Tovább „Írásvarázs zárszó: a SepsiBook utolsó napja”
Egy nőalak szürke kontúrja – Interjú Kiss Judit Ágnessel

Egy nőalak szürke kontúrja – Interjú Kiss Judit Ágnessel

A szombati nap folyamán Kiss Judit Ágnes könyvbemutatójára is sor került, aki erre a napra egy felnőtteknek szóló regényt hozott el, az Egy nőalak szürke kontúrját. A regény a családon belüli bántalmazás témáját dolgozza fel. A főhős egy 14 éves lány, Gina, akit nevelőapja bántalmaz, s még édesanyja védelme helyett is elhallgatja, ami vele történt.

Tovább „Egy nőalak szürke kontúrja – Interjú Kiss Judit Ágnessel”
Egy csészényi boldogság: a Rubiq Roastery kávékóstolója

Egy csészényi boldogság: a Rubiq Roastery kávékóstolója

A SepsiBook Könyvfesztivál utolsó napjának keretein belül lehetőségünk volt a kávé világával megismerkedni. A wunderBar jóvoltából találkozhattunk a Rubiq Social Club kávépörkölőjével, Kakucsi Áronnal, aki a Rubiq Roastery kávéit ismertette velünk. 

Mesélt nekünk karrierjéről: öt éve foglalkozik kávépörköléssel, de csak egy éve a Rubiqban. A specialty kávékra szakosodott, de sok esetben nem értették az emberek, mit is jelent ez a kifejezés, ezért itt is azzal kezdte, hogy megmagyarázza ezt. A specialty kávék csoportjába a 83–85 pontot elért kávék tartoznak, de már a 80 pontos is kiválónak számít. Megemlíti a 90 pontot elért kávék csoportját is, melyek ritkák, valamint beszél az ő keze alatt mozgott Kolumbia nevű kávéról, amely elérte a 89 pontot.

A feltett kérdésekre reflektálva, Kakucsi Áron bevezette a kávé művészetét mint témát, ebből született a következő gondolat: ő és kollégái témák köré építik a kávékat, ilyen például az idei, amelyet az eperszezon ihletett, valamint más erdei gyümölcsök is szerepet kaptak. Érdekességet is megosztott velünk, mint például a hibás szemek, amelyeket egy bogár megtámad és kiszívja belőle a tápanyagokat, majd megemlíti azt is, hogy az emberek sok esetben el tudják rontani a kávét, például azzal, hogy rosszul öntik fel vízzel. Nem mindegy, hogy hány fokos a víz, az sem, hogy milyen sebességgel töltjük rá a kávéra. A titka az, hogy a csésze oldalsó falát kell megcélozni a vízzel, ezzel beindítva egy olyan folyamatot, amely hozzájárul ahhoz, hogy később ne kelljen felkeverni a kávét.

A kávékóstolás folyamata azzal kezdődött, hogy a jelenlévők az asztalokra felsorakoztatott őrölt kávét egyesével megszagolták, majd Kakucsi Áron felöntötte őket vízzel. Ezt követte az, hogy ilyen felöntött formában is megszagolta mindenki az ottani kávékat, majd egy kisebb, rövidebb beszélgetés következett, míg várakoztak a kávé kihűlésére. Kakucsi Áron ismét érdekességeket közölt a kávékről, innen tudtuk meg azt, hogy a rövid kávé, bizonyos okokból sokkal gyengébb, mint a hosszú. A fordított helyzetet állító tévhitet szerette volna eloszlatni, ezért magyarázatot adott rá. 

A kávék kihűlése után Kakucsi Áron leszedte a kávé krémjét, mert az elszívja a kávé valódi ízét, és megkezdődött a valós kóstolás. A kávépörkölés mestere elmagyarázta, valamint demonstrálta a kávészürcsölés folyamatát, a jelenlévők pedig nagy örömmel követték utasítását. 

Nagy élmény volt mindenki számára az, hogy a kóstolás fifikáit a SepsiBookon fedezhették fel. A kóstolás keretein belül sok kérdésre kaptak választ a jelenlévők, és sok mindent megtudtak a kávékat illetően.

Kádár Hanna és Szántó Barbara

A székely vidékek felfedezése Zsidó Ferenccel: „A fák magukhoz húzzák az esőt” című könyvének bemutatója 

A székely vidékek felfedezése Zsidó Ferenccel: „A fák magukhoz húzzák az esőt” című könyvének bemutatója 

A Sepsiszentgyörgyön megszervezett könyvfesztiválra a szombati napon Zsidó Ferenc látogatott el, hogy bemutassa regényét, melynek címe A fák magukhoz húzzák az esőt. Miklóssi Szabó István tett fel kérdéseket az írónak, amikre ő vidáman és energikusan válaszolt.

Tovább „A székely vidékek felfedezése Zsidó Ferenccel: „A fák magukhoz húzzák az esőt” című könyvének bemutatója „
Az irodalom ünnepe – A SepsiBook harmadik napja

Az irodalom ünnepe – A SepsiBook harmadik napja

A SepsiBook rendezvény a harmadik napon is változatos programokkal várta az érdeklődőket. Bár nehéz lehetett volna az előző két napot felülmúlni, a szervezők ezt is megtették, hisz a szombati nap az egyik legemlékezetesebbé vált sok látogató számára.

Tovább „Az irodalom ünnepe – A SepsiBook harmadik napja”
Árnyak és valóságok a családon belüli bántalmazásról

Árnyak és valóságok a családon belüli bántalmazásról

Kiss Judit Ágnes: Egy nőalak szürke kontúrja

A szombati napon Kiss Judit Ágnes költő és írónő mutatta be sepsiszentgyörgyi olvasóinak az Egy nőalak szürke kontúrja című regényét. Beszélgetőtársa, Mészáros Sándor író, irodalomtörténész, szerkesztő és a Kalligram Kiadó vezetője volt. Egy igazán mély beszélgetésnek lehettünk tanúi, hiszen Kiss Judit Ágnes regénye a családon belüli bántalmazást boncolgatja.

Tovább „Árnyak és valóságok a családon belüli bántalmazásról”
Élménybeszámoló szombatról

Élménybeszámoló szombatról

A SepsiBook harmadik napja inkább a reggeli pacsirtáknak és a futás szerelmeseinek kedvezett legelső programjával, viszont az éjjeli baglyoknak se volt amiért aggódniuk, mivel késő estig tartott a fesztivál. Végül is a 3. SepsiBook harmadik napja csakis a legizgalmasabb nap kell, hogy legyen.

Tovább „Élménybeszámoló szombatról”
Mesevilág a papírszínházban: A méhkirálynő kalandjai Demeter Évával

Mesevilág a papírszínházban: A méhkirálynő kalandjai Demeter Évával

Fedezd fel a mesék világát egy papírszínházban, a SepsiBook könyvfesztivál keretein belül, ahol Demeter Éva vezetésével kerül feldolgozásra a Méhkirálynő című mese. A program során a kicsik egy izgalmas és tanulságos utazásra indulhatnak, ahol a bátorság, barátság és igazságosság egyaránt fontos. 

Tovább „Mesevilág a papírszínházban: A méhkirálynő kalandjai Demeter Évával”
Találkozz Grecsó Krisztiánnal!

Találkozz Grecsó Krisztiánnal!

Grecsó Krisztián, a kortárs magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Lányos apa című novelláskötetével érkezik a SepsiBook utolsó napjára. Ez az esemény remek lehetőség arra, hogy mélyebb betekintést nyerjünk Grecsó legújabb művébe, és személyesen találkozzunk az íróval.

Tovább „Találkozz Grecsó Krisztiánnal!”
Színes kultúra és élénk beszélgetések: a SepsiBook második napjának fénypontjai

Színes kultúra és élénk beszélgetések: a SepsiBook második napjának fénypontjai

A SepsiBook könyvfesztivál második napja izgalmas és sokszínű programokkal várta az idelátogatókat. A rendezvényen részt vevők péntek reggel is izgalmas programok közé csöppentek, kedvenc szerzőikkel és kiadóikkal találkozhattak. Különféle irodalmi beszélgetéseken és előadásokon hegyezhették fülüket, mivel a fesztivál a második napon is lehetőséget adott egy-egy mélyebb beszélgetésre.

Tovább „Színes kultúra és élénk beszélgetések: a SepsiBook második napjának fénypontjai”
Művészet és technika: Interjú az Illusztra szövegkísérő gél print & lino gyakorlatok workshop vezetőivel, Ilyés Rékával és Fekete Zsolttal

Művészet és technika: Interjú az Illusztra szövegkísérő gél print & lino gyakorlatok workshop vezetőivel, Ilyés Rékával és Fekete Zsolttal

A SepsiBook második napján kérdéseket tettem fel az egyik izgalmas workshop vezetőinek, hogy egy átfogóbb képet kaphassunk tapasztalataikról, és arról, hogy mit is jelent a gél print és a lino technika. 

Tovább „Művészet és technika: Interjú az Illusztra szövegkísérő gél print & lino gyakorlatok workshop vezetőivel, Ilyés Rékával és Fekete Zsolttal”
Az olvasás rajongóinak paradicsoma: Élménybeszámoló a SepsiBook második napjáról

Az olvasás rajongóinak paradicsoma: Élménybeszámoló a SepsiBook második napjáról

A SepsiBook még izgalmasabb programokkal és előadásokkal várta látogatóit pénteken. A nap folyamán az olvasás és irodalom iránti szenvedély továbbra is érezhető volt minden sarkon, ahogy az érdeklődők a nap során minél több előadáson és programon igyekeztek részt venni.

Tovább „Az olvasás rajongóinak paradicsoma: Élménybeszámoló a SepsiBook második napjáról”
Úton ezer lánnyal!

Úton ezer lánnyal!

Daczó Katalin Ha ezer lány útnak indul című könyvének bemutatója

Daczó Katalin, az igazán sok kulturális helyszínt bejárt újságíró, helytörténész, filmrendező, idén ellátogatott hozzánk is. Életében nagyon sok helyen megfordult, így kétségen kívüli volt könyvbemutatójának sikeressége is. Az írónő mesélt saját tapasztalatairól, de legfőképpen az élményei és műve közti kapcsolatot fejtette ki. Zsidó Ferenc, a Székelyföld főszerkesztője vezette a beszélgetést, ő tett fel neki érdekesebbnél érdekesebb kérdéseket.

Tovább „Úton ezer lánnyal!”
Ezer lány története, egyetlen nő tollából: interjú Daczó Katalinnal

Ezer lány története, egyetlen nő tollából: interjú Daczó Katalinnal

A könyvfesztivál második napján találkozhattunk Daczó Katalinnal, akinek a könyve egy számunkra igazán szívmelengető témát boncolgat. Bemutatta Ha ezer lány útnak indul című könyvét, majd lehetőséget adott arra, hogy feltegyünk neki pár személyesebb kérdést. 

Tovább „Ezer lány története, egyetlen nő tollából: interjú Daczó Katalinnal”
Programajánló a szombati napra

Programajánló a szombati napra

 A szombati nap záróakkordjaként Grecsó Krisztián magyar költő, író és zeneszerző, valamint Beck Zoltán magyar énekes-gitáros és író közös verskoncertjére kerül sor a SepsiBook keretein belül.

Tovább „Programajánló a szombati napra”
Benyomások a SepsiBook első napjáról

Benyomások a SepsiBook első napjáról

Sepsiszentgyörgyön harmadjára kerül megrendezésre a SepsiBook könyvvásár és irodalmi kortárs fesztivál. A rendezvény első pillanataitól kezdve az olvasó érzheti, hogy nincsen egyedül, hiszen irodalomkedvelők tömege veszi őt körül, akik ugyanúgy rajonganak az olvasásért, mint ő maga. Az események színesek, kisgyerekektől egészen idős korig mindenki megtalálja azt, ami igazán a szívéhez szól. Beszélgetések, könyvbemutatók, irodalmi műhelyek vagy akár koncertek várják az ide ellátogatókat. De a kiadók standjait is órákig lehet böngészni vagy éppen egy csendes sarokba leülni és az újonnan vett könyv világában teljesen elveszni.

Tovább „Benyomások a SepsiBook első napjáról”
Az unalom ismeretlen fogalom a SepsiBookon

Az unalom ismeretlen fogalom a SepsiBookon

A SepsiBook egy rejtély volt számomra, mikor először hallottam róla. Úgy képzeltem el, mint egy hatalmas könyvvásárt, ami kecsegtetően hangzik, viszont nem értettem, miért tart négy napon keresztül. Mivel nem Sepsiszentgyörgyön lakom, ezért az utóbbi két évben nagyon esélyem nem volt arra, hogy megismerjem, miről is szól a SepsiBook, viszont idén egy gyakornoki program keretén belül sikerült eljönnöm, és igaz, hogy még csak egy nap telt el, de máris tudom állítani, hogy ez egy kihagyhatatlan élmény. 

Tovább „Az unalom ismeretlen fogalom a SepsiBookon”
Első találkozás a SepsiBookkal

Első találkozás a SepsiBookkal

A SepsiBook, a könyvek fesztiválja, már az első pár percben rabul ejt és meghív a könyvek birodalmába. Már az első napon érezhettük a felemelő hangulatot, amit a sok könyv és a sok kedves lélek áraszt magából. Körülvehetjük magunkat kedvenc íróinkkal, költőinkkel, és soha nem tapasztalt élményekre tehetünk szert. Ez a pár nap remek programokat tartogat kicsiknek és nagyoknak, olvasni imádóknak és olvasni vágyóknak, valamint minden olyan látogatónak, akinek szívét melengeti a könyvek és alkotójuk jelenléte.

Tovább „Első találkozás a SepsiBookkal”
Slam Poetry Showcase

Slam Poetry Showcase

A SepsiBook első napja slam poetry-vel végződött Mészáros Péter, André Ferenc, Kemény Zsófi és Horváth Benji jóvoltából. Rímeikkel és szójátékaikkal a közönség atmoszféráját teljesen kicserélték, új életerőt töltöttek belénk egy hosszú, eseménydús nap után.

Tovább „Slam Poetry Showcase”
Szépírás mint hivatás – Nádas Péterrel Tompa Andrea beszélget

Szépírás mint hivatás – Nádas Péterrel Tompa Andrea beszélget

Tovább „Szépírás mint hivatás – Nádas Péterrel Tompa Andrea beszélget”

Pénteki ajánló

Pénteki ajánló

Tovább „Pénteki ajánló”

Pünkösd – egy kicsit másképp

Pünkösd – egy kicsit másképp

Szaladgálás, nevetés, barkácsolás. A standokat új könyv illat járja át. Olyan ünnepi az egész. Valaki a mikrofonba szól és felkonferálja a nap első könyvbemutatóját. Ekkor realizálom, hogy hol is vagyok tulajdonképpen.” – A SepsiBook utolsó napjáról Elekes Karola írt beszámolót.

Tovább „Pünkösd – egy kicsit másképp”

Pilinszky után is van költészet

Pilinszky után is van költészet

A Kalligram Kiadó estjén Kali Ágnes és Lövétei Lázár László költőkkel Mészáros Sándor kiadóvezető beszélgetett költészetről, hitkeresésről, kötetkoncepciókról – az Angyalok a fügefákon címen meghirdetett kettős könyvbemutatóról Teleki Réka tudósított.

Tovább „Pilinszky után is van költészet”

A színház valódi arca egy rendező szemszögéből

A színház valódi arca egy rendező szemszögéből

Tompa Gábor művészi kézjegye összetéveszthetetlen. Polihisztorként tartják számon, hiszen színházi rendezőként, költőként, esszéíróként, egyetemi tanárként és színházigazgatóként is kiemelkedő sikereket ért el pályafutása során. A SepsiBook porondján, Pünkösd vasárnap Márton Evelin író beszélgetett a sosem fáradt és mindig éber Tompa Gáborral. – Kozma Orsi tudósítása. 

Tovább „A színház valódi arca egy rendező szemszögéből”

Szemügy 3. – Egy költő közelségében: Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100

Szemügy 3. – Egy költő közelségében: Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100

A Tamási Áron Színház nagyterme teltházzal fogadta a Nemes Nagy életművét végigkövető darabot – olykor egyszerűen a versek bűvöletében, olykor az életút megrázó vagy éppen derűs pillanataira ráhangolódva. – A harmadik, és egyben utolsó Szemügyet Teleki Réka írta. 

Tovább „Szemügy 3. – Egy költő közelségében: Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100”

Szemügy 2. – A rendező, aki rendet próbál teremteni a káosz között

Szemügy 2. – A rendező, aki rendet próbál teremteni a káosz között

Vasárnap délben a Színháztól színházig. 36 interjú Tompa Gáborral című interjúkötetről beszélgetett Márton Evelin író személyesen a rendezővel. A marosvásárhelyi származású Tompa harminchárom éve vezeti a Kolozsvári Állami Magyar Színházat. – A Szemügyet Kozma Orsi írta. 

Tovább „Szemügy 2. – A rendező, aki rendet próbál teremteni a káosz között”

Vasárnapi programszemle

Vasárnapi programszemle

A SepsiBook2 utolsó napja sem szűkölködik izgalmas programokban az érdeklődők számára. A vasárnapi, így egyben utolsó programszemlét Teleki Réka foglalta össze. 

Tovább „Vasárnapi programszemle”

Mi a mese, mi a valóság?

Mi a mese, mi a valóság?

„Az archaikus és az új, a mesei világ és a jelen történései úgy vegyülnek a versben, hogy a mindenkori legkisebb királyfi reményteli fejlődéstörténetét érzékeny figyelemmel fordítják át egy negatív történetté.” – A SepsiBook utolsó napjának napszövegét Teleki Réka választotta. 

Tovább „Mi a mese, mi a valóság?”

Az irodalom kanyargós útjai – összegzés a könyvvásár szombati napjáról

Az irodalom kanyargós útjai – összegzés a könyvvásár szombati napjáról

A SepsiBook2 harmadik napja is számos programmal várta az érdeklődőket. Az eső ellenére szombaton is rengetegen megfordultak az Arénában; folyamatos gyereknyüzsgés, színes könyvválaszték és rengeteg izgalmas beszélgetés kavalkádjába csöppenhettek az arra látogatók. – A szombati nap eseményeit Teleki Réka összegezte nekünk. 

Tovább „Az irodalom kanyargós útjai – összegzés a könyvvásár szombati napjáról”

Írni csak szabadon lehet, csak szabadon érdemes

Írni csak szabadon lehet, csak szabadon érdemes

„Berg Judit maga is olyan, mint a történetek, amelyeket papírra vet. Vagy inkább a történetek tükrözik minden esetben őt magát? A beszélgetésből talán kicsit ilyen és ehhez hasonló a feloldhatatlannak tűnő kérdésekre is választ kaphatott a lelkes és részletbe menően tájékozott fiatal közönség.” – Kovács Petra tudósítását olvashatják. 

Tovább „Írni csak szabadon lehet, csak szabadon érdemes”

Szemügy 1. – A kék hajú lány külön éli az életét

Szemügy 1. – A kék hajú lány külön éli az életét

A pénteki nap javában zajlik már a Sepsi Arénában, amikor delet üt az óra, és Dóka Péter könyvbemutatóján megtelnek a sorok kisebb-nagyobb gyerekekkel és érdeklődő felnőttekkel. Ez nem is csoda, hiszen kék mintás ingje és teniszcipője barátságos hangulatot sugall. – Dóka Péter interaktív előadásának szemügyét Kozma Orsi tollából olvashatják. 

Tovább „Szemügy 1. – A kék hajú lány külön éli az életét”

Írónak lenni foglalkozás, költőnek lenni nem

Írónak lenni foglalkozás, költőnek lenni nem

„Amikor megálltam a csarnok előtt és körülnéztem. Ez például nagy boldogság.” – hangzott el Kemény Istvántól e kijelentés szombat délutáni portrébeszélgetése során, amikor beszélgetőtársa, Vincze Bence arra kérdezett rá, hogy mi az, ami a hétköznapokban boldoggá teszi az alkotáson kívül. A beszélgetés egésze pedig a költői lét kérdését ölelte körül. – Elekes Karola tudósítása. 

Tovább „Írónak lenni foglalkozás, költőnek lenni nem”

Megtapasztalni az irodalomolvasás szabadságát

Megtapasztalni az irodalomolvasás szabadságát

A SepsiBook harmadik napján az Erdélyi Szép Szó 2023 című antológia megjelenése kapcsán Lövétei Lázár László, a kiadvány szerkesztője beszélgetett Lázár Kinga, Kali Ágnes, Dimény H. Árpád, Voloncs Attila és Tamás Dénes, antológiában is megjelenő háromszéki szerzőkkel. Kovács Petra tudósítását olvashatják. 

Tovább „Megtapasztalni az irodalomolvasás szabadságát”

Az élet gyorsan lepereg – a péntek is

Az élet gyorsan lepereg – a péntek is

„azért jobb egy könyv végéből felolvasni, mert akkor már egy teljesen más dimenzióban létezik az olvasó. Így van ez a Sepsi Bookra látogatókkal is: minden bemutató, beszélgetés egy új világot nyitott ki bennünk pénteken is.” A pénteki nap teljes beszámolóját Kozma Orsi írta. Olvassák örömmel! 

Tovább „Az élet gyorsan lepereg – a péntek is”

„Kibontani a világ köldökét” – az Öreg Banda zenés bemutatója

„Kibontani a világ köldökét” – az Öreg Banda zenés bemutatója

A SepsiBook második napjának záró mozzanataként Kollár-Klemencz László Öreg Banda című regényét mutatták be. Családról, kutatásról, alkotói és személyes élményekről a szerzővel Vincze Bence beszélgetett. – Teleki Réka tudósítását olvashatják. 

Tovább „„Kibontani a világ köldökét” – az Öreg Banda zenés bemutatója”

Rombolás és újjáépítés

Rombolás és újjáépítés

„A nyelv nem hagyja cserben az embert.” – hangzott el péntek este a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, Parti Nagy Lajos által. Ez a kijelentése igazán mély értelmet hordoz magában, hiszen a nyelv valóban egy olyan anyag, amelyet időnként rombolunk, máskor pedig újjáépítünk, de mindig megállja a helyét. Elekes Karola tudósítását olvashatják.

Tovább „Rombolás és újjáépítés”

Szombati szemle szórakozni vágyóknak

Szombati szemle szórakozni vágyóknak

Az elmúlt napokhoz hasonlóan számos programmal készültünk a kisebbek számára is, de a felnőttek sem fognak unatkozni. Eseményeinken minden korosztály megtalálhatja a számára legvonzóbbat.– A szombati napot Elekes Karola napszemlézte. 

Tovább „Szombati szemle szórakozni vágyóknak”

Tenni akarás és tehetetlenség

Tenni akarás és tehetetlenség

„Olykor lelkesen belevágunk a dolgokba, motiváltak vagyunk, és egy szempillantás alatt kész vagyunk mindennel. Máskor meg, ahogy mondani szokás: „Nem visz rá a lélek.” Ilyen esetekben az idő szokatlanul kezd járni.” Elekes Karola napszövege. 

Tovább „Tenni akarás és tehetetlenség”

Petőfi-kötetet az éjjeli szekrényekre

Petőfi-kötetet az éjjeli szekrényekre

„… a bicentenárium talán segít kicsit mindannyiunknak visszatalálni Petőfihez, olyan értelemben is, hogy végre lekerülnek a kötetei a polcok sötétjéből az éjjeli szekrényekre, karnyújtásnyi közelségbe.” Tudósítás Kovács Petra tollából a Petőfi kerekasztal beszélgetés kapcsán.  Tovább „Petőfi-kötetet az éjjeli szekrényekre”
Mesterségem: olvasó

Mesterségem: olvasó

„A tágas sportcsarnoknak teljesen más arculatot kölcsönöztek a kihelyezett könyvespolcok, rajtuk a feszes sorokba rendezett kötetekkel, melyekből csalogatóan friss könyvillat áradt a tér minden szegletébe.” A SepsiBook 2 első napjának teljes beszámolóját Kovács Petra szemszögéből olvashatják.  Tovább „Mesterségem: olvasó”
Radnóti Miklós a XXI. században

Radnóti Miklós a XXI. században

„Az ember mindig rájön az útja végén, hogy valójában meztelen. Csak saját hite és akarata vezetheti tovább feladatain.” A nap szövegét Kozma Orsi választotta. 

Tovább „Radnóti Miklós a XXI. században”

Egy pénteki kaland kezdete

Egy pénteki kaland kezdete

„A SepsiBook2 pénteki programjai a korán kelőktől a nyughatatlan baglyokig mindenkinek kínálnak lehetőséget a kikapcsolódásra és tanulásra. Dóka Péter, Molnár Krisztina Rita, Bogdan Suceavă, Parti Nagy Lajos – minden, mi szem szájnak ingere.” A pénteki napszemlét Kozma Orsi hozta el nekünk. 

Tovább „Egy pénteki kaland kezdete”

Gyereknek maradni a gyerekkor után

Gyereknek maradni a gyerekkor után

 

Szórakoztató beszélgetéssel indult a 2023-as SepsiBook. Csütörtök délelőtt  Kertész Erzsi arról számolt be, hogyan döntött az írói pálya mellett, illetve milyen jelentősége van a humornak a gyerekkönyvekben. Elekes Karola tudósítása.

Tovább „Gyereknek maradni a gyerekkor után”

Délelőtti energia, délutáni színkavalkád

Délelőtti energia, délutáni színkavalkád

„Kemény István, Varró Dániel, Botházi Márta, László Noémi, Markó Béla, sőt, Petőfi Sándor is szereplői a 2023-as SepsiBook nyitónapjára ígért programoknak.” Az első nap programszemléjét Kovács Petra gyűjtötte össze nekünk.

Tovább „Délelőtti energia, délutáni színkavalkád”