Egy csészényi boldogság: a Rubiq Roastery kávékóstolója

A SepsiBook Könyvfesztivál utolsó napjának keretein belül lehetőségünk volt a kávé világával megismerkedni. A wunderBar jóvoltából találkozhattunk a Rubiq Social Club kávépörkölőjével, Kakucsi Áronnal, aki a Rubiq Roastery kávéit ismertette velünk. 

Mesélt nekünk karrierjéről: öt éve foglalkozik kávépörköléssel, de csak egy éve a Rubiqban. A specialty kávékra szakosodott, de sok esetben nem értették az emberek, mit is jelent ez a kifejezés, ezért itt is azzal kezdte, hogy megmagyarázza ezt. A specialty kávék csoportjába a 83–85 pontot elért kávék tartoznak, de már a 80 pontos is kiválónak számít. Megemlíti a 90 pontot elért kávék csoportját is, melyek ritkák, valamint beszél az ő keze alatt mozgott Kolumbia nevű kávéról, amely elérte a 89 pontot.

A feltett kérdésekre reflektálva, Kakucsi Áron bevezette a kávé művészetét mint témát, ebből született a következő gondolat: ő és kollégái témák köré építik a kávékat, ilyen például az idei, amelyet az eperszezon ihletett, valamint más erdei gyümölcsök is szerepet kaptak. Érdekességet is megosztott velünk, mint például a hibás szemek, amelyeket egy bogár megtámad és kiszívja belőle a tápanyagokat, majd megemlíti azt is, hogy az emberek sok esetben el tudják rontani a kávét, például azzal, hogy rosszul öntik fel vízzel. Nem mindegy, hogy hány fokos a víz, az sem, hogy milyen sebességgel töltjük rá a kávéra. A titka az, hogy a csésze oldalsó falát kell megcélozni a vízzel, ezzel beindítva egy olyan folyamatot, amely hozzájárul ahhoz, hogy később ne kelljen felkeverni a kávét.

A kávékóstolás folyamata azzal kezdődött, hogy a jelenlévők az asztalokra felsorakoztatott őrölt kávét egyesével megszagolták, majd Kakucsi Áron felöntötte őket vízzel. Ezt követte az, hogy ilyen felöntött formában is megszagolta mindenki az ottani kávékat, majd egy kisebb, rövidebb beszélgetés következett, míg várakoztak a kávé kihűlésére. Kakucsi Áron ismét érdekességeket közölt a kávékről, innen tudtuk meg azt, hogy a rövid kávé, bizonyos okokból sokkal gyengébb, mint a hosszú. A fordított helyzetet állító tévhitet szerette volna eloszlatni, ezért magyarázatot adott rá. 

A kávék kihűlése után Kakucsi Áron leszedte a kávé krémjét, mert az elszívja a kávé valódi ízét, és megkezdődött a valós kóstolás. A kávépörkölés mestere elmagyarázta, valamint demonstrálta a kávészürcsölés folyamatát, a jelenlévők pedig nagy örömmel követték utasítását. 

Nagy élmény volt mindenki számára az, hogy a kóstolás fifikáit a SepsiBookon fedezhették fel. A kóstolás keretein belül sok kérdésre kaptak választ a jelenlévők, és sok mindent megtudtak a kávékat illetően.

Kádár Hanna és Szántó Barbara