Az olvasás rajongóinak paradicsoma: Élménybeszámoló a SepsiBook második napjáról

A SepsiBook még izgalmasabb programokkal és előadásokkal várta látogatóit pénteken. A nap folyamán az olvasás és irodalom iránti szenvedély továbbra is érezhető volt minden sarkon, ahogy az érdeklődők a nap során minél több előadáson és programon igyekeztek részt venni.

A SepsiBook a legkisebb látogatóira is gondolt, és a reggeli időszakban számos programmal várta őket. Koncertekkel, közönségtalálkozókkal, műhelyekkel és könyvbemutatókkal kedveskedtek a kis olvasni vágyóknak. Kettőkor érkeztünk a helyszínre, amikor már javában zajlott Laboda Kornél könyvbemutatója, amit a Porondon minden egyes gyermek élvezettel hallgatott, az interaktív részeknél pedig lelkesen válaszoltak az író kérdéseire.

A pénteki nap kínálata is változatlanul színes volt, a könyvbemutatók és előadások mellett több műhelyre sor került. 16 órától pedagógusoknak és könyvtárosoknak tartott műhelyt Szabó Eszter és Pauer Erika. A kreatív írás workshopon kipróbálhatták magukat azok a középiskolások, akik igazán résen voltak, hiszen előzetes regisztrációhoz kötött volt. Utoljára pedig, amibe egy kicsit én is betekinthettem, az ILLUSZTRA szövegkísérő gél print és lino gyakorlatok voltak, ahol mindenkit szívesen láttak, és szívesen osztották meg tudásukat velünk is. Én ezelőtt sosem hallottam ezekről a technikákról, vagy ha hallottam is, nem tudtam pontosan, hogyan is működnek, mire is használják őket. 

A nap további részében több alkotó könyvbemutatójára látogathattunk el. Én két bemutatóra jutottam el ezen a napon. Az első Daczó Katalin Ha ezer lány útnak indul című műve, amelyben az Ezer Székely Leány napjának történelmébe ásta bele magát, a beszélgetés során kisfilmeket is láthatunk, ahol olyan személyek meséltek, akik jelen voltak az eseményeken, ezáltal még hatásosabbá téve a beszélgetés témáját. A második pedig Cseh Katalin verseskötete, az Öröknyár, Pánczél Évi illusztrációival. A beszélgetés során mély témákról esett szó, hisz a verseskötetet Cseh Katalin nagynénje inspirálta, aki demenciában szenvedett. Róla ír a költőnő, azt a fájdalmat próbálja feldolgozni művében, amit az okozott, hogy nagynénje elmondása szerint lelkileg és fizikailag is összeomlott betegsége miatt.

A nap tökéletes zárása egy koncert volt. Az előadások és workshopok felejthetetlen élményeket nyújtottak számomra, olyan gondolatokat osztottak meg az előadók, amiket biztosan magammal viszek, és hasznosítani is tudok.

                                                                                                                 Szántó Barbara