Benyomások a SepsiBook első napjáról

Sepsiszentgyörgyön harmadjára kerül megrendezésre a SepsiBook könyvvásár és irodalmi kortárs fesztivál. A rendezvény első pillanataitól kezdve az olvasó érzheti, hogy nincsen egyedül, hiszen irodalomkedvelők tömege veszi őt körül, akik ugyanúgy rajonganak az olvasásért, mint ő maga. Az események színesek, kisgyerekektől egészen idős korig mindenki megtalálja azt, ami igazán a szívéhez szól. Beszélgetések, könyvbemutatók, irodalmi műhelyek vagy akár koncertek várják az ide ellátogatókat. De a kiadók standjait is órákig lehet böngészni vagy éppen egy csendes sarokba leülni és az újonnan vett könyv világában teljesen elveszni.

A SepsiBook hivatalos megnyitójára csütörtökön 17:00-kor került sor, de már azelőtt is több izgalmas és változatos programon vehettek részt az érdeklődők. A megnyitót követte Nádas Péter és Tompa Andrea beszélgetése „Szépírás, mint hivatás” címmel, ami megkoronázta a napot. A begyűlt közönség türelmetlenül várta a beszélgetés kezdetét. A két meghívott feltárta előttünk az írók világát, a hivatásukat, ami minden olvasónak megmozgatja a gondolatait olvasás közben. „Vajon, hogyan is keletkezett ez a mű, amit én most a kezemben tartok?” Többek között erre a kérdésre is kapunk választ, de Nádas Péter humoros anekdotáiban sem volt hiány. A beszélgetés lezárultával, egy kis részletet hallhattunk Rémtörténetek című regényéből, ami hallatán én is kedvet kaptam Nádas könyveihez.

Őket követte négy fiatal szerző beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatója. A három költőt, Sánta Miriámot, Nagy Zalánt és Sárkány Tímeát Horváth Benji faggatta, ez a beszélgetés pedig biztosan több kamasz figyelmét is megragadta. Az estét pedig egy Slam Poetry Showcase zárta, ami mára már egy elhíresült műfaj a fiatalok körében. Akik számára nem ismerős, a slam poetry ez egy modern költészeti stílus, ami leginkább élőben hatásos. Ezt a hatást pedig sikerül elérniük a csütörtök este utolsó fellépőinek, Kemény Zsófinak, André Ferencnek, Horváth Benjinek és a szintén slammer moderátornak, Mészáros Péternek.

A nap folyamán többször is körbesétáltam a könyves standokat, valahogy akárhányszor mentem el ugyanaz a kiadó mellett, mindig találtam valami újat, ami felkeltette az érdeklődésem, és ez a lelkesedés úgy érzem, az elkövetkezendő napokban sem fog alább hagyni. Sanda gyanúm, hogy jó pár könyvvel és sok-sok jó élménnyel fogom elhagyni ezt a helyet vasárnap. De csütörtöki napra visszatérve úgy érzem, hogy ez egy erős kezdet volt. Az elkövetkezendő napokat kínálatát böngészve pedig tudom, hogy ez már csak jobb és jobb lesz.

Szántó Barbara