Művészet és technika: Interjú az Illusztra szövegkísérő gél print & lino gyakorlatok workshop vezetőivel, Ilyés Rékával és Fekete Zsolttal

A SepsiBook második napján kérdéseket tettem fel az egyik izgalmas workshop vezetőinek, hogy egy átfogóbb képet kaphassunk tapasztalataikról, és arról, hogy mit is jelent a gél print és a lino technika. 

Miért választottátok a gél print és lino technikát mint művészeti kifejezésmódot?

Ilyés Réka: Azért, mert könnyű, de izgalmas is. Nem mindennap találkozunk vele, látványos, érdekes, és szeretik az emberek.

Fekete Zsolt: Azért, mert egy ilyen workshop keretein belül külsősök és művészettel foglalkozók is izgalmas élményre lelhetnek. Hogyha picit jobban belemegyünk a témába, hogy miért jók ezek a technikák, példaként említhetem az előbbi történetet, mikor tükörtechnikát használtunk. Jöttek a gyerekek, és le kellett írni például egy nevet, ezáltal meg tudtuk mutatni nekük, hogyan is működik ez. Érdekesnek találták, mert hasonló, mint a nyomtatás, de mégsem olyan. 

Hogyan inspirálódtok, amikor új mintákat vagy kompozíciókat hoztok létre? Mi inspirál titeket? 

Ilyés Réka: A természet.

Fekete Zsolt: A szimmetria, az aszimmetria, a különböző formák, és maga a természet. Sokszor használunk növényeket, mivel azoknak van egy kis érdekes világa.

Szerintetek hány éves az a korosztály, amelyik legjobban érdeklődik ez iránt?

Ilyés Réka: A fiatalok, de igazából mindenki. Annyira nem tudjuk leszűkíteni, mivel még ötévesek is eljönnek hozzánk linót vésni. Nagyon kicsiket is érdekel, egészen körülbelül az egyetemistákig. Ritkán fordul elő az, hogy idősebb művészek, akik régen dolgoztak a technikában, visszajönnek és újra nekilátnak.

Fekete Zsolt: Én azt mondanám, hogy akit a legjobban érdekel ez, az a 6–18 év körüli korosztály, de ez csak egy megközelítés.

Milyen tanácsot adnátok azoknak, akik most kezdik a technikákat elsajátítani?

Ilyés Réka: Legyenek türelmesek, bátrak, használják a fantáziájukat. A lino technikát elkezdeni én mindenképp puhább linóval ajánlom, egyszerű, teltebb formákkal, aztán miután belejön az ember, jöhetnek a részletesebb, többszínű dolgok, aztán jöhet a lino másabb változata, most már kitaláltak szilikon linótól elkezdve mindenfélét. 

Fekete Zsolt: Én a technikákhoz kevesebbet értek, viszont arra gondoltam, mint érdekes inspiráció és technika, mikor nagyon sok fiatal a telefonját használja és abból inspirálódik, és azt próbálja megalkotni, kivésni. Mikor vannak olyan esetek, hogy nem tudják a fiatalok, mit csináljanak, mindig azt tanácsolom, vegyék elő a telefonjukat és nézzenek egy szimbólumot, csinálják meg azt. Próbáljuk mindig inkább a szabad kreativitással összehozni őket, de vannak ilyen esetek is.

Hogyan látjátok, a kézi nyomtatás milyen szerepet tölt be a digitális művészetek világában?

Ilyés Réka: Ilyen kuriózum, tudod, mint amikor az antikváriumban meglátsz valami érdekeset. 

Fekete Zsolt: Az idősebb korosztály, akikre nagyobb hatással van a digitális világ, alapból nem jön el például az ilyen workshopokra, mert dolgozik. A kisebbeket pedig meg lehet fogni a kézi nyomtatással, mert ők ilyent még nem láttak, nekük ez érdekes, és valószínű ez nem fog változni.

Kádár Hanna