Az unalom ismeretlen fogalom a SepsiBookon

A SepsiBook egy rejtély volt számomra, mikor először hallottam róla. Úgy képzeltem el, mint egy hatalmas könyvvásárt, ami kecsegtetően hangzik, viszont nem értettem, miért tart négy napon keresztül. Mivel nem Sepsiszentgyörgyön lakom, ezért az utóbbi két évben nagyon esélyem nem volt arra, hogy megismerjem, miről is szól a SepsiBook, viszont idén egy gyakornoki program keretén belül sikerült eljönnöm, és igaz, hogy még csak egy nap telt el, de máris tudom állítani, hogy ez egy kihagyhatatlan élmény. 

A SepsiBook-ra kicsivel a megnyitó előtt érkeztem és meglepően fogadott, hogy már milyen nyüzsgés van a fesztiválon. Mondjuk így utólag belegondolva mégsem akkora csoda, hogy akkor már tömeg volt, hiszen különböző programok egymást érték, mint például közönségtalálkozó, könyvbemutatók, workshop, irodalomóra, koncert, verseny, foglalkozások, és még sok más érdekes tevékenység. És valószínűleg a nagy könyvválaszték se volt az emberek ellenére.

A fesztivál megnyitóján beszédet mondott Antal Árpád András (Sepsiszentgyörgy polgármestere), Tamás Sándor (Kovászna Megye Tanácsának elnöke), Gabriela Adameșteanu (író), Nádas Péter (író), továbbá Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója. A nyitóbeszédek után pedig a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola balettszakos növendékei lepték meg a közönséget egy kellemes és gyönyörű tánccal. Egy ilyen megnyitó után az embernek magas elvárásai születhetnek a többi programmal szemben, viszont ez nem jelentett gondot a SepsiBook-nak, mert tartotta ezt a szintet egész nap.

A megnyitót követően két program is indult, egy magyar és egy román nyelven. Magyarul Nádas Péter és Tompa Andrea beszélgetését hallhattuk az író életével és a Szépírás mint hivatás című könyvével kapcsolatban, amiből a beszélgetés végén Nádas Péter egy részletet fel is olvasott. Románul Vocile îngerilor – kettős könyvbemutatón lehetett részt venni, ahol Mădălin Guruianu Marea carte a Madrigalului és az Interviuri la 60 de ani de Madrigal című köteteit ismerhettük meg, melyek bemutatásában segített Ungureanu Anna karmester.

A könyvbemutatókat még három könyvbemutató kísérte „Késik, kelet-európai időszámítás szerint” cím alatt. Három fiatal szerző műveivel ismerkedhettünk meg: Sánta Miriám (Kilenc szabad növény), Nagy Zalán (Atlasz vállára veszi a holdat) és Sárkány Tímea (Boszorkányok nyara). A könyvbemutatókon a beszélgetőtárs Horváth Benji költő és szerkesztő volt. 

A nap záró eseménye Slam poetry volt, ami még a sok program után fáradt embert is sikerült életre keltenie, mintha rímeikkel a slammerek elvarázsoltak volna minket. A közönséget szórakoztatta (vagy éppen elgondolkodtatta) Mészáros Péter, André Ferenc, Kemény Zsófi és Horváth Benji. 

Ha netán valakinek nem volt ínyére valamilyen program, de mégse akart elmenni a SepsiBook-ról, akkor lehetősége volt különböző kiadók könyveit böngészni, kisfilmeket nézni, enni-inni, kiállításokat csodálni, és kisgyermekkel pedig a játSZÓtérben szórakozni. Az unalom ismeretlen szó ezen a fesztiválon. 

A SepsiBook jó első benyomást tett rám, különösen tetszett, hogy három nyelven lehet a kiadóknál könyveket kapni (magyarul, románul és angolul), ugyanakkor a Silent Book sarok is nagyon tetszett, mivel ott a könyvek egy szó nélkül is történeteket mesélnek el. Programokkal és lehetőségekkel együtt egy szórakoztató és érdekes első nap volt, izgatottan várom, mit hoznak a következő napok.

Kacsó Ágota