Élménybeszámoló szombatról

A SepsiBook harmadik napja inkább a reggeli pacsirtáknak és a futás szerelmeseinek kedvezett legelső programjával, viszont az éjjeli baglyoknak se volt amiért aggódniuk, mivel késő estig tartott a fesztivál. Végül is a 3. SepsiBook harmadik napja csakis a legizgalmasabb nap kell, hogy legyen.

A szombati nap reggel 8:00 órakor kezdődött futással a #SEPSI felirattól a Sepsi Arénáig, majd 10:00 órától startoltak el a benti programok. Gyermekkoncert, kiállítás, műhelyfoglakozások, közönségtalálkozó és konferencia éltette a délelőtti órákban a könyvfesztivált, majd könyvbemutató, beszélgetés írókkal és a Pál utcai fiúk című regény játékokkal való életrekeltése vette át a stafétát 12:00 órától. Unatkozásra nem volt esély, mert ezeket egy érdekes könyvbemutató követte, ahol Kiss Judit Ágnes Egy nőalak szürke kontúrja című könyvét ismerhettük meg, ugyanakkor az antológia háromszéki szerzőivel találkozhattunk, gyerekeknek pedig a Csupa-kép könyves interaktív foglalkozás kötötte le figyelmüket.

Folytatásképp az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványainak bemutatójára került sor a Porondon, és Borcsa János Az idő kihívásai című könyvével ismerkedhettünk meg a Köröndön. Ha sok olvasó összegyűl egy helyre, akkor a könyvek gyorsan gyarapodnak és még több könyvbemutatót teremtenek, éppen ezért még további négy könyvbemutató foglalta le a jelenlevőket az elkövetkezendő két órában.

Este hat órakor Kovács András Ferenc-emlékest vette kezdetét, ahol nemcsak egyszerű beszélgetéssel emlékeztek meg a költőről, hanem dalban is. Itt lehetett legelőször hallani Boros Csaba zeneszerző szerzeményét, amelyet a költő „Hajnalének” című verséből inspirálódva komponált. Ezt követően Romcsis Ignác történész életpályájáról hallhattunk és Bart Dániel Az arany folyam. A sör életrajza című könyvének bemutatóján vehettünk részt.

A szombati nap utolsó óráiban Beck Zoltán és Grecsó Krisztián verskoncertjükkel dobták fel a hangulatot, majd zárta a napi programot az Impro-Víziók 2.2. A verskoncert szavalás és éneklés kavalkádja volt. Verseket olvastak fel, majd folytatták azokat énekléssel, egyszerre kötötték le a nézők figyelmét és pördítették táncra az energikus kisgyerekeket.

Az Impro-Víziók 2.2 feldolgozásaikkal varázsolták el a jelenlévőket, szinte álomba ringatták az egész nap pörgő résztvevőket, és meditációra hívták a nyugalomra vágyókat.

Olyan gyorsan eltelt ez a harmadik nap, felfoghatatlan, hogy a következő nap lesz az utolsó. Stílusos záró estén vehettünk részt (hiszen holnap már nem tart estig a fesztivál), viszont az igazi végszó holnap délután fog elhangzani. Addig is nincs miért még szomorkodni, még tart a SepsiBook.

Kacsó Ágota