Írásvarázs zárszó: a SepsiBook utolsó napja

Vasárnapra elérkeztünk a hétvégét megszínesítő könyvfesztiválunk zárásához, de ez a nap sem szenvedett hiányt programok szempontjából. A sepsiszentgyörgyi közösség kedvelt rendezvényének utolsó napja is rengeteg meglepetést tartogatott az ellátogatók számára. Jó volt látni, hogy utolsó napra sem csökkent a jelenlévők száma, hanem talán inkább növekedett.

A rendezvényen már megszokottá vált a kicsik, a gyerekek jelenléte, vasárnap reggelében sem volt ez másképp, hiszen gyerekek vidám hangjától volt zajos a Sepsi Aréna. A gyerekek találkozhattak Kiss Judit Ágnes íróval, valamint sok más programvezetővel, akik színesebbé tették a vasárnap reggelt. 

A délelőtt folyamán megtörtént a BookFace és a kvízverseny díjazása is, emellett pedig a Plugor Sándor Művészeti Líceum tehetséges, tizedik osztályos drámatagozatos diákjainak egyik előadását láthattunk, amely által közösen tisztelegtek Farkas Árpád költészete előtt. Ezt követően a négy nap talán egyik legelgondolkodtatóbb előadása következett, melynek címe „Ki ötezerben élsz”. Balázs Géza, magyar nyelvész osztotta meg gondolatait az anyanyelvünket meghatározó következő évtizedről. Ritka esemény, hogy egy ilyen szívünkben hordott téma feldolgozását hallgathassuk végig, Romániában élő magyar ajkú emberekként.

A délutáni órákban a wunderBar mutatta be a Rubiq Roastery kávékóstoló című programot, ahol a jelenlévők új, talán még soha ki nem próbált ízek közé utazhattak. Ez a kávékóstoló egy érzékszervi kaland volt, ahol a résztvevők megpróbálták megragadni azokat a finom árnyalatokat, amelyeket a kávé adhat. Ez az esemény nemcsak egy élmény volt, nemcsak az ízek és aromák felfedezésére összpontosított, hanem arra is, hogy a résztvevők közelebbről megismerjék a kávékultúrát és a kávézás művészetét.

Aki esetleg a harmadik napról lemaradt, vasárnap bepótolhatta találkozását Grecsó Krisztiánnal, mivel a Porondon a Lányos apa című könyvéről tartott egy előadást, beszélgetőtársa Vincze Bence volt, majd ezt dedikálás követte. Egy ilyen kiemelkedő személyiség jelenléte egy viszonylag kis városban megmozgatta az embereket, a sok látogató valószínűleg Grecsó Krisztián szívét is megmelengette.

Hangulatát tekintve az utolsó nap is pont olyan vidám volt, mint az első, pont olyan felszabadult szempárok tekintetét kaphattuk el, mint az első nap. A harmadik alkalommal megszervezett SepsiBook könyvfesztivál ezúton hivatalosan is véget ért, de már izgatottan várjuk a következő év eseményeit, amelyek még több kulturális élményt és inspirációt ígérnek.

Kádár Hanna