Színes kultúra és élénk beszélgetések: a SepsiBook második napjának fénypontjai

A SepsiBook könyvfesztivál második napja izgalmas és sokszínű programokkal várta az idelátogatókat. A rendezvényen részt vevők péntek reggel is izgalmas programok közé csöppentek, kedvenc szerzőikkel és kiadóikkal találkozhattak. Különféle irodalmi beszélgetéseken és előadásokon hegyezhették fülüket, mivel a fesztivál a második napon is lehetőséget adott egy-egy mélyebb beszélgetésre.

A második nap – hasonlóan az elsőhöz, ismét gyerekeket hívó programokkal indult, találkozhattak pár ismert költővel és kedvenc könyveikről is hallhattak. Felemelő érzés volt látni, mennyire érdeklődőek voltak az épp pár esztendős kisgyerekek, hihetetlenül közvetlen módon fejezték ki érdeklődésüket, folyamatos kérdésekkel bombázták az előadókat. 

A délutánhoz közeledve megkezdődtek a fesztiválon a workshopok, ahol a gyerekek, kamaszok, de akár felnőttek is kipróbálhatták magukat. Ilyen volt például az Illusztra szövegkísérő gél print & lino gyakorlatok című workshop, ahol az érdeklődők megismerkedtek egy olyan nyomtatási technikával, amire talán még sosem volt lehetőségük. Egy ilyen interaktív műhely maradandó élmény lehet a gyerekeknek, bizonyára mindnyájan észben fogják tartani az itt elhangzott új ismereteket. 

A kreatív kis műhelyek ideje alatt – és utána is – öt izgalmas könyvbemutató várta tárt karokkal a kíváncsiskodókat. Mind az öt különböző volt, így minden látogató megtalálhatta a számára lebilincselőt. Úgy gondolom, a napok teltével ezek a könyvbemutatók több és több látogatót vonzanak magukhoz, ezek által a könyvek szerelmesei együtt ünnepelhetik az irodalmat és az alkotókat. Ritkán adatik meg ilyen lehetőség, hogy találkozhassunk kedvenc íróinkkal, költőinkkel, ezért továbbra is biztatok mindenkit az idelátogatásra.

A könyvbemutatókhoz dedikálások is társulnak, melyek keretein belül lehetőséget kapunk arra, hogy pár percig közelebb kerüljünk azokhoz az emberekhez, akik írásait talán minden nap a kezünkbe vesszük. Sok mindenkinek inspiráló lehet a bepillantás az írás folyamatába és a művek mögötti történetekbe.

A könyvfesztivál nemcsak az irodalomról szól, hanem egyben kulturális esemény is, ahol zenei és performatív előadások színesítik a programot. Ilyen volt a második estén a Concert’n 3 című fellépés, ahol a résztvevők kellemesen tölthették idejüket. 

A fesztivál második napja is bizonyította, hogy az irodalom iránti szenvedély és szeretet igenis jelen van Sepsiszentgyörgyön. Ez a nap is a lelkes közönséggel körülvett események jó hangulatában záródott.

Kádár Hanna