Első találkozás a SepsiBookkal

A SepsiBook, a könyvek fesztiválja, már az első pár percben rabul ejt és meghív a könyvek birodalmába. Már az első napon érezhettük a felemelő hangulatot, amit a sok könyv és a sok kedves lélek áraszt magából. Körülvehetjük magunkat kedvenc íróinkkal, költőinkkel, és soha nem tapasztalt élményekre tehetünk szert. Ez a pár nap remek programokat tartogat kicsiknek és nagyoknak, olvasni imádóknak és olvasni vágyóknak, valamint minden olyan látogatónak, akinek szívét melengeti a könyvek és alkotójuk jelenléte.

Az első napon, csütörtökön, gyerekeket váró programokkal indított a SepsiBook, majd becsatlakoztak  a kamaszok is néhány könyvbemutatóra, játékra és koncertre. Délután fele közeledve már egyre komolyabb témákkal és előadásokkal várták a különböző korosztályokat, melyeket szemmel láthatóan szívesen látogattak a fiatalok. A fesztivál különböző helyszíneibe életet lehelt a sok ember, lelkesedésükkel és kíváncsiságukkal varázslatossá téve nemcsak egymás hangulatát, de a szervezőkét és előadókét is.

A fesztivál tulajdonképpeni megnyitójára 17:00-kor került sor, azután pedig folytatódtak a programok. A csütörtöki nap legrangosabb meghívottja Nádas Péter volt, akivel Tompa Andrea beszélgetett. A Porond megtelt izgalommal teli arcokkal. A két író közti beszélgetés sok témát megnyitott, sok kérdésre adott választ (nemcsak) Nádas Péter a Szépírás mint hivatás című művével kapcsolatban, emellett az író rengeteg humoros történetet és élményt is megosztott a hallgatósággal. A jelenlevő hallgatóság érezhetően csüngött az elhangzó szavakon, ez az érzés pedig minden csillogó szemben visszatükröződött. A megnyitó után ez a beszélgetés kiváló indítója volt az első napnak, bizonyára mindenki kedvét meghozta a többi napon való részvételhez is.

Ezt követte négy fiatal szerző, Sánta Miriám, Nagy Zalán, Sárkány Tímea és Horváth Benji beszélgetése „Késik, kelet-európai időszámítás szerint” címmel. Vicces, humoros társalgás bontakozott ki az írás élményéről, saját tapasztalataikról. Sokan, köztük én is kedvet kaptam az íráshoz, az alkotáshoz annak a nyílt és őszinte beszélgetésnek köszönhetően, amit hallhattunk.

Az első nap estéjét pedig megkoronázta a Slam Poetry Showcase. Maga a slam poetry műfaja a szórakoztatáson alapszik, amelyet saját egyéniségével színezett három kortárs költő és neves slammer, Kemény Zsófi, André Ferenc és Horváth Benji. Ezzel a friss és érdekfeszítő előadással a költők megszólították a fiatalokat is, saját stílusukban képviselve a műfaj sajátosságait és érdekességeit.

Az estének megfelelő hangulatot teremtve, a csúcson zárult a fesztivál az első napja.

Kádár Hanna