Irodalom és vizuális művészetek találkozása a 3. SepsiBookon

Könyvillusztrációk, kiállítások, kísérőprogramok

Az irodalmat és a vizuális művészeteket szoros, kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolat fűzi össze, hiszen az irodalmi alkotások ugyanúgy inspirálhatják a képzőművészt, ahogyan a könyvillusztrációk gazdagítják az olvasói élményt. Ennek a kölcsönhatásnak a jegyében a május 23. és 26. között zajló 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál programkínálatában idén is helyet kapnak a kiállítások, kreatív műhelyfoglalkozások.

2024. május 23-án, csütörtökön 16:30-tól Révész Emese művészettörténész nyitja meg a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria utazó tárlatát. A Csupa-kép könyvek című kiállítás a silent book (csupa-kép könyv) műfaj világába kalauzol, ahol a történetek szövegkíséret nélkül, csak képek segítségével kelnek életre. Ez a rendhagyó, szöveg nélküli megközelítés egyetemes nyelven szól minden korosztályhoz, különleges élményt nyújtva az „olvasóknak”. A kiállítás középpontjában az egri Bródy Sándor Könyvtár egyedülálló nemzetközi képkönyvgyűjteménye áll, amelyet egy képzőművészeti tárlat egészít ki a magyarországi képkönyvek legjobb alkotóitól.

Ez a különleges műfaj csak képekben beszél el egy-egy történetet, és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak gyerekeknek szól. Különösen alkalmas kényes témák, traumatikus történetek feldolgozására. Éppen ezért a tárlat mellett silent book-történetekre épített interaktív könyves foglalkozások is várják az érdeklődőket Szabó Eszter és Pauer Erika egri könyvtárosok vezetésével. A foglalkozásokra május 22-e a jelentkezési határidő, részletek ezen a linken.

A Körtánc projekt keretében a magyarországi Cerkabella Könyvkiadó, a nagyváradi Editura Casa és a szlovákiai Zelený Kocúr közösen hoztak létre egy gyerekirodalmi antológiát, amely hamarosan mindhárom ország nyelvén, valamint angolul és németül is meg fog jelenni. Az antológia egy 2023-ban meghirdetett irodalmi pályázat gyümölcse, amelyet egy Kreatív Európa kulturális kooperációs projekt keretében hirdettek meg, és a TIME – Together In the Middle of Europe elnevezést adták neki. A nyertes pályaművek illusztrálásához aztán újabb pályázatot írtak ki, amellyel elsősorban a fiatal alkotókat akarták megszólítani. Az így beérkező, sokszínű pályamunkákból állt össze a Körtánc illusztrációs vándorkiállítás, amely egy hétvégére a SepsiBookon is megtekinthető. A tárlatot május 24-én, pénteken 15 órakor Csörgei Andrea, a Cerkabella Könyvkiadó szerkesztője nyitja meg a Porond előtti téren.

A SepsiBook ugyancsak szemet gyönyörködtető kiállítása olyan fotókat mutat be, amelyeket Liviu Stănescu író, világutazó Am fost la capătul lumii című kötetében is elénk tár, ízes útibeszámolói kíséretében. A témához kapcsolódva fotópályázat is indult, amelynek felhívásában arra kérték az érdeklődőket, hogy küldjenek be egy fotót saját utazásélményeikről, jellemző címmel ellátva, amely érzékelteti a képen szereplő hely atmoszféráját. Liviu Stănescu kiállításmegnyitóval egybekötött könyvbemutatója május 24-én, pénteken 18 órakor kezdődik a Köröndön, illetve ekkor hirdetik ki a fotópályázat nyerteseit is.

A Sepsiszentgyörgyi Ikebana Kör idén a 3. SepsiBook égisze alatt rendezi meg a tavaszi Ikebana Kiállítást, amelyet Kiss Béla képzőművész emlékének szentelnek. A kiállítás megnyitója május 25-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a Sepsi Aréna balszárnyában. A látogatók részt vehetnek nyílt műhelyfoglalkozásokon is, ahol belekóstolnak a japán virágrendezés művészetébe. A foglalkozások és a kiállítás szombaton a könyvvásár zárásáig, majd vasárnap 10 és 15 óra között látogathatók. A szervezők arra a kérik az érdeklődőket, hogy akik tehetik, virágot, ágat, edényt (lehetőleg minta nélkülit), kertészollót is vigyenek magukkal a műhelymunkára. Az elkészült ikebanák a SepsiBook végéig megtekinthetők lesznek.

További részletek és a 3. SepsiBook teljes programja elérhetők a www.sepsibook.ro honlapon.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, Bod Péter Megyei Könyvtár, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület. Az eseményt az Országos Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN) és az Aqua Carpatica is támogatja.