Izgalmas könyves élményekre számíthatunk a 3. SepsiBookon

Csütörtökön, május 23-án nyitja meg kapuit a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál. Idén közel 50 kiadó mutatkozik be, a négynapos rendezvényen 80 programból lehet választani, író-olvasó találkozók, koncertek, kiállítások, interaktív foglalkozások, és sok-sok könyves élmény várja a Sepsi Arénába kilátogatókat. Az előkészületekről sajtótájékoztatón számolt be a szervezőcsapat.

Úgy érezzük, idén is sikerült olyan szerteágazó, a könyves aktualitásokra is reflektáló, sokszínű programot összeállítani, amelyben mindenki megtalálja a neki megfelelő rendezvényt. Nagyon figyeltünk arra, hogy a programpontok hogyan viszonyulnak egymáshoz, így kerek egész a kínálatunk. A SepsiBook idén is izgalmas keresztmetszetet nyújt arról, hogy milyen ma a szépirodalmi, szakirodalmi élet, a könyves kultúra, és ezt az egyre bővülő könyvvásár is megerősíti” – emelte ki Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, a SepsiBook programigazgatója.

A SepsiBook idei díszvendégei Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu, akik mellett jelen lesz a magyar és a román kortárs irodalom számos jelentős képviselője, köztük erdélyi és székelyföldi szerzők is: Tompa Andrea, Balázs Géza, Demény Péter, Grecsó Krisztián, Markó Béla, Romsics Ignác, Zsidó Ferenc és természetesen még sokan mások, találkozni lehet a fiatal költő-írónemzedék, valamint a slam poetry mozgalom képviselőivel, helyi és háromszéki szerzőkkel. A SepsiBook reagál fontos irodalmi évfordulókra is, köszöntik a 80 éves Király László költőt, és megemlékeznek a nyolcvan éve született Farkas Árpád és a tavaly elhunyt Kovács András Ferenc költőkről.

Szonda Szabolcs elmondta, idén még több, más területről érkező program van, amelyek sajátos módon kapcsolódnak a könyves kultúrához, ezáltal is gazdagítva a SepsiBook kínálatát. Két minikonferencia is zajlik a SepsiBook keretében, a Bod Péter Megyei Könyvtár létrehozásának 50. évfordulója alkalmából szervezett élményalapú olvasásról szóló műhelytalálkozó, amelyen magyarországi, erdélyi és székelyföldi könyvtárosok vesznek részt, valamint a Nimród Fórum, amely a Nimród Vadászújság vándorrendezvénye.

Több, szemet gyönyörködtető kiállítás is helyet kapott a SepsiBook programjában: többek között két olyan, a könyvillusztrációhoz kötődő, utazó kiállítás is, amely nemzetközivé tágítja a rendezvényt, valamint fotó- és ikebana-kiállítás is lesz, amely újabb ismeretlen világok felfedezésére hívja az érdeklődőket.

Idén is kiemelten figyelnek a gyermekeknek, családoknak szóló programokra, mutatott rá Hollanda Andrea, a gyermek- és ifjúsági programok felelőse. „Fontosnak tartottuk, hogy ráhangoló könyvtári találkozásokkal hozzuk meg a gyermekek kedvét, hogy megismerhessék a SepsiBook-on részt vevő írók, költők könyveit, betekinthessenek szerzői világukba. Játékos, interaktív könyvismertetőket tartottunk Dániel András, Pifkó Célia, Laboda Kornél, Szőcs Imre, Gergely Edó, Szőcs Margit legfrissebb könyvei alapján. Az elmúlt hetekben összesen 20 osztály és 400 gyermek vett részt ezeken a foglalkozásokon, de jóval többen érkeznek majd az Arénába, ugyanis Kézdivásárhelyről, Brassóból, Szitabodzáról és Bodzafordulóról, illetve a környező falvakból is bejelentkeztek osztályok, nagy örömmel fogadtuk őket. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy életkorának és érdeklődésének megfelelő olvasmány kerüljön a gyermek kezébe, bízva abban, hogy olvasó felnőtté válik, ehhez pedagógusoknak, szülőknek is ajánlunk támpontokat programjainkkal” – részletezte.

Hétköznap szervezetten érkeznek a gyermekek a SepsiBookra, hétvégén a családokat várják, minden korosztály számára lesz program, többek között a kuflibirodalom, a Jövőmenők, a Babaróka szerzőjével lehet találkozni. Lezajlott a Könyvcsata vetélkedő elődöntője is, 22 csapat jelentkezett be, hat jutott be a döntőre, amelyet a SepsiBookon tartanak. A könyvvásár négy napja alatt kézműves foglalkozásokra várják a 3 év feletti gyermekeket a JátSZÓtérre, míg a Grundra a kamaszokat ugyancsak interaktív tevékenységekre.

Nem maradnak el a koncertek sem, amelyek zömében természetesen kapcsolódnak az irodalomhoz – hangsúlyozták a szervezők. Beck Zoltán zenész és Grecsó Krisztián író verskoncertje időutazásra hív, „közös gyökereink nyomába ered”, míg Ada Milea egy gyerek- és egy felnőttkoncerttel érkezik a SepsiBookra.

 „Mindig teret adunk a helyi alkotóknak, négy olyan zenei programunk is van, amelyet háromszéki művészek adnak elő, vendégünk lesz a Kelekótya, a Mozsikácska,az Impro-Víziók 2.2 és a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar” – sorolta Gombos Zoltán rendezvénykoordinátor, kiemelve, hogy a SepsiBookot megelőzően több interaktív felhívást is közzétettek, így is igyekeznek közönséget vonzani, az esemény köré közösséget építeni. A BookFace-re 84 fotót küldtek be, népszerű volt a kvíz is, még zajlik a jelentkezés a közösségi futásra, és még érvényben a fotópályázat is.

Ebben az évben 38 könyvstandunk lesz 344 négyzetméteren, ahol közel ötven kiadó könyveit lehet megvásárolni, idén először SepsiBook-os ajándéktárgyakat is lehet majd kapni, sokan keresték ezt is korábban. Igyekeztünk úgy alakítani a programot, hogy mindenki megtalálja a számára izgalmas eseményt, és minél több élménnyel gazdagodjon” – összegezte Gombos Zoltán.

A MultiTrans jóvoltából idén is lesz buszjárat az Arénába, a programot igazították a SepsiBookra, a szervezők hamarosan közzéteszik. A 3. SepsiBook programja elérhető az esemény honlapján.

A 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál május 23. és 26. között zajlik Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában. A belépés ingyenes.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, Bod Péter Megyei Könyvtár, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület. Az eseményt az Országos Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN) és az Aqua Carpatica is támogatja.