Csupa-kép könyvek. Silent book mesék – interaktív könyves foglalkozás

Ismerős az az érzés, amikor azért vásárolsz meg egy könyvet, mert magával ragad a borítója vagy az illusztrációi? 

A csupa-kép könyvek (silent book) rendhagyó módon, csak képek segítségével, szövegkíséret nélkül mesélnek el egy-egy történetet. Révész Emese művészettörténész szerint ezek az illusztrált könyvek kifejezetten hangsúlyozzák azt a tényt, hogy az illusztrációk és képek vizuális nyelve semmiképpen sem másodlagos az írott nyelvhez képest. Ráadásul olyan egyetemes erővel és potenciállal rendelkeznek, amely felülír minden nyelvi korlátot.

A Csupa-kép könyvek című kiállítás Révész Emese művészettörténész ötlete nyomán jött létre a Deák17 Galéria és az egri Bródy Sándor Könyvtár partneri együttműködésében. Ennek utazóváltozata lesz a SepsiBook vendége”. 

Szeretettel várunk a kiállításon, ha pedig elmélyülnél a csupa-kép könyvek világában, gyere el Szabó Eszter és Pauer Erika egri könyvtárosok silent book történetekre épített interaktív könyves foglalkozásainak valamelyikére.

A foglalkozásokon legtöbb 20 személy vehet részt, és előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni az ezena linken található űrlapon tudsz, kiválasztva a korosztályt és az időpontot, valamint megadva a neved, elérhetőségeidet, és elfogadva az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) irányelveit*.

Jelentkezési határidő: 2024. május 22.

A foglalkozások időpontjai:

  • május 24., péntek, 16 óra – workshop felnőtteknek (pedagógusoknak, könyvtárosoknak, érdeklődőknek)
  • május 25., szombat, 13 óra – workshop 6-10 éves gyermekeknek

Kedvcsinálónak álljon itt az egri könyvtárosok vallomása:

2017-ben, amikor a svájci szerzőpáros, Germano Zullo és Albertine Wie die Vögel (Mint a madarak) című mesekönyvére rábukkantunk egy online webáruházban, elsősorban a ragyogó színekkel illusztrált és humoros borítója miatt vásároltuk meg, anélkül, hogy tudtuk

volna, milyen kincset találtunk. Akkor még számunkra teljesen ismeretlen volt a silent book

műfaja, ellenben rendkívül érdekesnek találtuk. Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan működik a gyakorlatban – könyvtári csoportfoglalkozásokon – ez a páratlan interpretációs szabadságot kínáló könyvfajta. Folyamatosan kutattunk a témában, s a végtelenül bőséges külföldi szakirodalom alapján egyre több szöveg nélküli képeskönyvet ismertünk meg és szereztünk be könyvtárunk számára. Ma már tudatosan gyarapítjuk és fejlesztjük gyűjteményünket, jelenleg több mint 250 silent book található polcainkon, melyek között gyerekeknek és felnőtteknek szólók egyaránt fellelhetők.”

Szeretettel várunk!