Ma fesztiválozó, holnap olvasó

Gyermek- és ifjúsági programok a 3. SepsiBookon

A gyermekeket és tizenéveseket idén is bőséges programkínálattal várja a május 23. és 26. között zajló 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál. A fiatalok bevonására fordított figyelem cseppet sem hiábavaló, az olvasásra ösztönző ifjúsági programokat övező érdeklődés ugyanis kifejezetten magas. Csütörtökön és pénteken a diákok szervezetten érkeznek a SepsiBook változatos programjaira (ezekbe spontánul, „külsősként” is be lehet kapcsolódni), hétvégén pedig a család együtt merülhet el a könyves élményekben. A legkisebbeket a játSZÓtér, a kamaszokat pedig a Grund várja a rendezvény ideje alatt.

Irodalmi kalandok minden korosztálynak

Csütörtök, május 23.

A gyermekprogramok csütörtökön 11 órakor kezdődnek Szőcs Margit és Kürti Andrea Az eltolható birodalom című könyvének bemutatójával. Erre a 6–7 éves korosztályt várják, hogy megismerjék Matit, a rakoncátlan karakterektől népes, eltolható birodalom uralkodóját. 13 órától a kuflik szülőatyjának, Dániel Andrásnak A nyúlformájú kutya című könyvét ismerhetik meg a középiskolások. Ugyancsak 13 órától a sepsiszentgyörgyi Szőcs Imre 13–15 évesekkel találkozik A tűzember című könyvének bemutatóján, amelyben túl korán és kényszerűen felnőtt, nehéz sorsú gyermekek történetei olvashatók. 14 órától a tinédzserek a világ legátlagosabb tizenhét évesével, Laboda Kornél MátéPONTindul című könyvének hősével, illetve alkotójával találkozhatnak, aki megpróbálja kideríteni, hogy boldogok leszünk-e attól, ha engedelmeskedik nekünk a tér és az idő.

14:30-kor kezdődik a harmadik alkalommal megrendezett Könyvcsata irodalmi vetélkedő, ahol háromszéki diákcsapatok mérik össze tudásukat Ingeborg Arvola Buffy Berg tehetséges című ifjúsági regényéből, illetve Szőcs Imre A tűzember című könyvéből. A Könyvcsatát idéntől a teljes megyére kiterjesztették, így nemcsak Sepsiszentgyörgyről, hanem más településekről is jelentkezhettek csapatok. Jó hír, hogy a vetélkedő egyre népszerűbb: tavaly 16 csapat jelentkezett a felhívásra, idén pedig már 22-en mérték össze tudásukat. Az elődöntőn 6 csapat jutott tovább a május 23-i döntőre.

Csütörtökön még két izgalmas műhely is várja a gyerekeket: a Csupa-kép könyvek. Silent book mesék című interaktív könyves foglalkozás (amely pénteken és szombaton is folytatódik), valamint az Éljen a grund!, A Pál utcai fiúk élményalapú feldolgozása beszélgetéssel, társasjátékkal (amelyre szombaton is ellátogathatnak az érdeklődők).

A középiskolásokat érdekelheti még a fiatal szerzők 19:30-tól kezdődő, „Késik, kelet-európai időszámítás szerint” című estje, ahol három ifjú alkotó verseskötetét mutatják be, valamint a Slam poetry showcase 20:30-tól.

Péntek, május 24.

A pénteki nap a Könyvkelengye program eseményeivel indul. 10 órától a sepsiszentgyörgyi, magyar tagozatos elsősök átveszik az idei Könyvkelengye-ajándékkönyvüket, Végvári Imre Jövőmenők című művét. A kisdiákok a szerzővel is találkoznak majd, aki 11 órától időutazásra invitálja a 6–12 éves korosztályt: szó lesz a jövőkutatásról, különböző izgalmas kütyükről és az időutazás rejtélyeiről.

12 órától Pifkó Célia ifjúsági sorozatának, a HUBBY Év Gyerekkönyve-díjas A holdfény őrei című vakációs kalandregény első kötetét mutatják be a 10–12 éveseknek, a szerző jelenlétében. Mindjárt utána, 13 órától monyós találkozóra várják a gyerekeket, azaz Alfonsín Gergely Edó és Kürti Andrea Nagy monyókönyvének bemutatójára. Ezzel egyidőben napjaink egyik legsikeresebb román ifjúsági írójával, Alex Moldovannal is találkozhatnak az Olgica-sorozat háromszéki olvasói. A SepsiBookon magyarul is bemutatják az Olgica és a drága nagypapa című kötetet. 14 órától újból Laboda Kornélé a Porond, ezúttal Gavarin és az álomantenna című könyvét mutatják be, amelyben a szerző egyenesen a világűrbe repíti ifjú olvasóit.

Pénteken kerül sor a Cimbora-lapbemutatóra is, ahol a kamaszok találkozhatnak Horváth Benjivel, a Damian és a csillagok tánca című, fantasyelemekkel kevert ifjúsági sci-fi szerzőjével. Ugyancsak Benji tartja a középiskolásoknak szóló kreatív írás műhelyt, amely az előzetesen regisztrált résztvevőkkel pénteken és szombaton zajlik.

A hétvége a családoké

Szombat, vasárnap, május 25–26.

Szombat délelőtt 10 órától minden gyereket és gyermeklelkű felnőttet várnak a Sepsi Arénába egy jó kis, interaktív Mozsikácska-koncertre, 11-től pedig a kuflirajongók találkozhatnak a műfaji határokat feszegető Dániel Andrással a Mindenki legyen kufli! című rendezvényen. 12-től Végvári Imre az Időutazás: mese vagy valóság?címűközönségtalálkozón a jövőkutatásról mesél majd a kiskamaszoknak. 18 órától az ILLUSZTRA szövegkísérő gél print & lino gyakorlatokon a tinik tehetik próbára kreativitásukat.

Vasárnap 9:30-tól Babarókával indul a reggel, Kiss Judit Ágnes író várja a 3–6 éveseket mesével, játékkal, bábozással a játSZÓtérben. A szerző 10 órától már a kicsivel idősebb olvasóival is találkozik, ahol érzékeny alkotói világának egy másik figurájáról, Zsálya hercegnőről beszélgetnek majd. 11-kor Demeter Éva fogadja a kicsiket A méhkirálynő mese papírszínházi feldolgozására, majd 12-től játékos olvasmányajánlót tart Keresd a szereplőket! címmel a 10–12 éveseknek.

A SepsiBook ideje alatt a játSZÓtér izgalmas kézműves foglalkozásokkal várja a gyerekeket: kipróbálhatják a könyvjelző-készítést, gyöngyfűzést, kavicsfestést, bábkészítést és az origamit, valamint gyurmázhatnak, színezhetnek. A felsorolt foglalkozások mellett csütörtöktől szombatig minden este 19 órakor diavetítés is lesz a Csemete mozi programsorozaton.

További részletek és a 3. SepsiBook teljes programja elérhető a www.sepsibook.ro honlapon.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, Bod Péter Megyei Könyvtár, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület. Az eseményt az Országos Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN) és az Aqua Carpatica is támogatja.