Zenés irodalom a 3. SepsiBookon

A 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál programkínálatát idén is szépirodalmi szövegekre épülő koncertek, igényes zenés előadások színesítik. A gyermekeket a Kelekótya és Mozsikácska együttesek mellett Ada Milea is elviszi egy jó kis zenei kalandozásra, a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar pedig fiatalos világdallamokkal készül. Beck Zoltán és Grecsó Krisztián zenés-irodalmi pódiumestet tart Hoztunk valami magunkból címmel. Az Impro-Víziók 2.2 a népzenét a klasszikus zenével és dzsesszel ötvöző, sajátos, improvizatív muzsikával várja koncertjén a sepsibookozókat.

Május 23-án, csütörtökön 12 órától a gyermekirodalom megzenésített darabjaival – a Kaláka, Sebő Ferenc, Bojtorján, Halász Judit és mások dalait tolmácsolva –, valamint saját szerzeményekkel lép fel a baróti Kelekótya együttes. Az öttagú zenekar nem titkolt célja, hogy az élő előadásmód átütő erejével közvetítse a magyar irodalom – Kányádi, Weöres, József Attila és mások – műremekeit, és ezáltal ellensúlyozza a médiában jelenvaló, nem a gyermeki világnak szóló, zenei és más audiovizuális műfajok egyeduralmát.

Ada Milea két koncerttel is megörvendezteti a közönséget a 3. SepsiBookon. Az Apolodor című gyermekkoncerten zenei utazásra hívja az ifjú hallgatóságot, bemutatva a címszereplő pingvin kalandjait, Gellu Naum Cartea cu Apolodor (Apolodor könyve) című műve nyomán. A művésznő május 24-én, pénteken 10 órától várja a gyermekeket, hogy felfedezzék a költő által megálmodott pingvin kalandjainak zenei térképét, és megismerjék a banditák, tevék, majmok, polgárok, városok, kozmosz, robotok stb. történetét a vágyakozásról, amely mindig máshová küld bennünket, bármennyire is boldogok vagyunk ott, ahol vagyunk. Ugyancsak pénteken, 20 órától a Concert’n 3 (Koncert 3-asban) című fellépésen Ada Milea, Alex Neagu és Bobo Burlăcianu a legkülönfélébb tematikájú dalokat adják majd elő a felnőtt közönségnek. Lesz itt humor, irónia, jókedv és alkalmasint gombóc a torkokban.

Az Evilági tagjaiból verbuválódott Mozsikácska zenekar tagjai várnak minden gyermeket és gyermeklelkű felnőttet egy közös „mozsikálásra” május 25-én, szombaton 10 órától. A sepsiszentgyörgyi együttes tagjai – Orbán Ferenc (ének, gitár), Gábor Szabolcs (szopránszaxofon, klarinét, furulya, xilofon, melodika), Tóth-Györbiró Apor (cselló) – megzenésített versekkel, gyermekdalokkal, valamint saját szerzeményekkel készülnek, de az érdeklődők számíthatnak közös zenélésre, éneklésre és játékokra is tőlük.

Ugyancsak szombaton 18 órától Sötét tus, néma tinta címmel zenés, beszélgetős Kovács András Ferenc-emlékestet tartunk. A decemberben hirtelen elhunyt, Kossuth-díjas és Artisjus-nagydíjas költő, a sokak által szeretett és tisztelt KAF életművéről, hozzá fűződő barátságukról Markó Béla költőt és Mészáros Sándor kiadóvezetőt André Ferenc költő, műfordító kérdezi. Az emlékestet az is különlegessé teszi, hogy első alkalommal lesz hallható az a szerzemény, amelyet Boros Csaba komponált KAF Hajnalének című verséből inspirálódva, és amelyet a költő már nem hallgathatott meg… A zenei betéteket Mocanu Erika mezzoszoprán (ének), Tóth-Győrbíró Apor (cselló), Szőcs Botond (zongora) adja elő, közreműködik Boros Csaba (zeneszerző).

Szombaton 20 órától Beck Zoltán zenész és Grecsó Krisztián író időutazásra hívja a fesztiválozókat. A Hoztunk valamit magunkból című zenés-irodalmi pódiumesten Bóbiták, Apokrifek és Balázsolások várnak, a szerzőpáros megidézi a mestereket, a közös gyökerek nyomába erednek, miközben a zene és az irodalom húrjait pengetik. Inspirációs „játékokra”, énekelt versekre, mosolyokra, jó szavakra lehet számítani a közel másfél órás előadáson. Az est a szerzőpáros első közös lemezére épül, de minden alkalommal hoznak magukkal valami különlegességet, meglepetést is.

A szombati nap záróakkordjait két hegedű, egy nagybőgő és egy cimbalom adja este 21:30 órától. A Gáspár Csaba, Kelemen István, Vitályos Lehel és Fazakas Albert alkotta Impro-Víziók 2.2 együttes saját zenei repertoárral lép a közönség elé. Zenéjüket ők maguk szerzik, saját egyéni világukat olyan műfajokkal olvasztva egybe, amelyben otthonosan mozognak: népzene, világzene, klasszikus és dzsesszmuzsika.

Május 26-án, vasárnap 15 órától a 12–18 éves fiatalokból álló Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar Fiatalos világdallamok című fellépésére kerül sor. A koncerten filmzenéket, slágerfeldolgozásokat és koncertindulókat játszanak majd, és olyan együttesek, előadók dalait dolgozzák fel, mint a Beatles, az Abba, Dua Lipa, a One Direction, a Panic! At The Disco és Billie Eilish. Promenád és popklub zenehangulata ötvöződik majd az előadáson, amely erőteljes, jövőbe mutató fináléja lesz idei SepsiBooknak!

A zenés eseményekre a Sepsi Arénában, a Porondon kerül sor.

További részletek és a 3. SepsiBook teljes programja elérhető a www.sepsibook.ro honlapon.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, Bod Péter Megyei Könyvtár, Kónya Ádám Művelődési Ház, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület. Az eseményt az Országos Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN) és az Aqua Carpatica is támogatja.