Megkezdődött a 3. SepsiBook!

Telt házzal indult csütörtökön a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a délelőtt folyamán többszáz gyerek vett részt a programokon. Csütörtök délután Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója nyitotta meg hivatalosan a könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált. 

„A SepsiBook már csak azért is rendkívüli érték, mert hozzáférhetünk a könyvekhez, de a mi könyvvásárunk ennél is több: nemcsak egy hatalmas bolt, hanem sok-sok izgalmas rendezvény a rendezvényen belül, ami megismerteti és megszeretteti velünk a könyvek és az olvasás mellett az anyanyelvünket, kultúránkat, értékeinket is” – emelte ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, életre szóló olvasásélményeket kívánva a jelenlevőknek.

„Örömmel látjuk, hogy ismét megtelik a Sepsi Aréna könyvekkel és olvasókkal, sűrűvé, már-már tapinthatóvá válik az írott kultúra jelenléte, kisugárzása. Az ilyen típusú sűrített jelenléttől, erőteljes kisugárzástól lesz más a mi szülőföldünk, ettől lesz meghatározó itthon és a Kárpát-medencében az a szellemi-kulturális erőtér, amely Székelyföldet a jelenben alakítja” – emelte ki köszöntőjében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. 

Szépírás a hivatása, elbeszélés a műfaja, most sem tehet mást, történetet mond – kezdte köszöntőbeszédét Nádas Péter, aki felidézte, hogy milyen viszontagságos körülmények között zajlott legutóbbi látogatása ezen a vidéken. „Tempi passati. Háromszéken közel ötven éve jártam. Ettől aztán merő káprázatban állok itt” – fogalmazott a jeles író. Többek között egy színházi előadást is megtekintettek, így mesélt róla: „Soha addig, soha azóta nem érzékeltem, hogy színpad és nézőtér az embermelegtől ilyen forró lehet és ilyen erővel együtt lélegezhetek vele. Nem a darab tette, nem a színészek, nem a közönség, az együttesük. Politikai tüntetés lett, az enyém is, kollektív ellenállás. Kizárólag diktatúrában történik ilyesmi. A szabadságvágy embertani adottság. Szelepet keres magának és megtalálja”.

Gabriela Adameșteanu köszöntőjében arra mutatott rá, hogy Romániában nincs elegendő ilyen esemény, amelyek, tapasztalata szerint, erős hatással tudnak lenni az olvasásra, a könyvek életére és a közoktatásra. Holott a könyvvásárok és az irodalmi fesztiválok nagybetűkkel írják fel városuk nevét a földrajzi térségek kulturális és gazdasági térképére.

„Számomra lényeges, hogy ennek a rendezvénynek a koncepciójában elsődleges helyen vannak a gyermekek és a fiatalok, valamint a család. A SepsiBooknak a gyermek- és ifjúsági irodalom felé fordulása korszerű és jövedelmező irányulás. (…) Ennek a fesztiválnak és vásárnak a sajátossága, amelyet fölöttébb fontosnak érzékelek, az, hogy a két kultúra egymás mellett van jelen benne” – fogalmazott az írónő, megjegyezve, ez az első alkalom, hogy magyar olvasóival találkozik Romániában. 

„Nem tudnánk dolgozni, ha nem hinnénk, hogy érdemes. Ha nem hinnénk abban, hogy a könyv, az olvasás mostani, sok mindennel terhelt és zaklatott világunkban is közönséget és közösséget tud maga köré képezni, vonzani. Ha nem hinnénk, hogy értelme és értéke van a szellemi épülésnek, fejlődésnek, hogy az írott kultúra továbbra is nélkülözhetetlen, biztos alapja egy egészséges társadalomnak” – ezzel a gondolattal indította hivatalosan is útjára Szonda Szabolcs programigazgató a harmadik SepsiBookot.

A május 23. és 26. között zajló SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál négy nap alatt mintegy 80 programot kínál, 38 könyvstandon közel ötven kiadó könyveit lehet megtalálni. Író-olvasó találkozók, kiállítások, zenés-verses koncertek, műhelyek, megannyi könyves élmény várja az érdeklődőket.