Zsidó Ferenc

író, kritikus, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője

1976-ban született Székelyudvarhelyen. Középiskolai tanulmányait a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumban végezte (1995), 1999-ben a Bukaresti Egyetem Idegen Nyelvek és Irodalmak Karán szerzett magyar-német szakos diplomát, 2008-ban a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen a bölcsésztudományok doktorává avatták.

1999 és 2003 között a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában tanított, 2003-2004-ben a Krónika napilapnál volt szerkesztő, 2013 és 2019  között a www.eirodalom.ro című irodalmi portált szerkesztette. 2020 szeptemberétől a csíkszeredai székhelyű Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője. 

Első prózáit 1998-ban közölte, azóta novellái, regényrészletei, irodalomkritikái a Székelyföld, Kortárs, Forrás, Helikon, Eső, Látó, Irodalmi Jelen, Várad, Hitel, Magyar Napló, Új Forrás folyóiratokban jelennek meg. Tagja az Erdélyi Magyar Írók Ligájának, a Fiatal Írók Szövetségének, a Magyar Írószövetségnek, valamint a Romániai Írók Szövetségének is. Számos díj és elismerés tulajdonosa. Első regénye 2002-ben jelent meg Szalmatánc címmel. Fontosabb művei: Csigaterpesz (novellák), Autóstoppal Európában (regényes útirajz), Laska Lajos (rövidprózák), Csak egyenesen! (irodalomkritikák), Huszonnégy (regény), Trendek és elhajlások (irodalomkritikák). 

A 2. SepsiBook közönsége több szerepeben is találkozhat vele. Beszélgetőtársként működik közre Fűzfa Balázs kötetbemutatóján, közös beszélgetést folytat Egyed Emese költővel és Demeter László kiadóvezetővel, illetve Székelyföld-lapszámbemutatóval is készül.