Zorkóczy Zenóbia

Zorkóczy Zenóbia színész, előadóművész, publicista 1971-ben született Székelyudvarhelyen. Végzős középiskolás korától a színészetnek szentelte idejét, hallgatóként a budapesti Hangár Hangszíni Tanodában és a kolozsvári színművészeti szakon, valami több társulat – a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház, a Figura Színház, a  Temesvári Állami Magyar Színház – munkatársaként. 

1999-től számos önálló műsorral, monodrámával lépett fel magyar közönségek előtt Erdély és Magyarország mellett Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában,  és Kanadában is. Zenóbia vándorszínészként több mint húsz éve járja a magyarlakta településeket, eldugott kis falvakat keres fel, hogy előadásaival megörvendeztesse a gyerekeket és felnőtteket.

2020-ban aztán a művésznő a világjárvány miatt munka nélkül maradt, ekkor kezdett el írni. Tárcanovelláit, jegyzeteit az Erdélyi Előretolt Helyőrség, az Irodalmi Jelen, a Magyar Nemzet és az Országút közölte. Azóta már két önálló kötete is megjelent, a Kaszáló színésznő, avagy ufó a Székelyföldön valamint A gyermekelőadás készítésének fifikái.

Utóbbit elsősorban pedagógusoknak szánta, mert előadásai során gyakran kértek tőle tanácsot műsorösszeallítással kapcsolatban. A kiadvány az Exit kiadó gondozásában jelent meg, és Zenóbia pontosan azt teszi benne, amit a cím ígér: közérthető, olvasmányos módon összefoglalja a gyermekelőadásai fifikáit.

A 3. SepsiBookon kerül sor a kötet sepsiszentgyörgyi bemutatójára, ahol Sántha Attila költő és Kőmíves Noémi magyarszakos tanfelügyelő lesznek a szerző beszélgetőpartnerei.

2024. május 26., vasárnap, 10:00 Zorkóczy Zenóbia A gyermekelőadás készítésének fifikái – könyvbemutató. Beszélgetőtársak: Sántha Attila költő és Kőmíves Noémi háromszéki magyarszakos tanfelügyelő, az Exit Kiadó – Idea Könyvtér programja // Körönd