Tompa Andrea

„Szentgyörgyre megyünk, ahol először a Mikes és a Mikó gimnáziumok diákjainak beszélek. Olyan előadásfélét tartok, azokról a hőseimről, akik próbálnak rájönni, hogy kik ők, mi legyen velük. Felolvasok három könyvből is, egyik készülőben. A Fejtől s lábtól részeibe beletörik a nyelvem, pedig gyakoroltam. Szonda Szabolcs, a könyvtár igazgatója gardíroz, olyan jól lehet beszélgetni itt, a fene érti, minden érdekel, amit mondanak. (…)

Már nem aggódok, hogy nem lesz közönség Szentgyörgyön, erről amúgy is le kell már szokni, kedves írónő, egy ember is közönség, beszéltem én már kettő előtt, ugye. Sokan kedves írónőnek szólítanak, nem tudok nem vigyorogni, olyan, mint egy vicc ez” – részlet Tompa Andrea írónak 2023 januárjában a közösségi médiában megjelent „naplóbejegyzéséből”.

Tompa Andrea: író, színikritikus, Kolozsváron született 1971-ben, 1990 óta Budapesten él. 2009 és 2015 között a Színházi Kritikusok Céhének vezetője, 2015-től 2020. szeptember 1-ig a Színház folyóirat főszerkesztője, 2020. szeptember 1-től a Színház Alapítvány kuratóriumának elnöke. Szakmai elismerései közül: Békés Pál-díj (2013), Artisjus-díj (2014), Déry Tibor-díj (2014), Márai Sándor-díj (2015), Natalia Gorbaniewska-díj (Lengyelország, 2017), Libri irodalmi díj (2017), Merítés-díj (2021), Mészöly Miklós-díj (2024).

Első regénye, A hóhér háza a ’80-as évek Kolozsvárján játszódik, az egyes szám harmadik személyben elbeszélt történet főszereplője egy középiskolás lány. A Fejtől s lábtól két erdélyi orvosnak Trianon árnyékában lejátszódó története, az Omerta a kommunista rezsim kezdetét eleveníti fel négy elbeszélő hangján. Negyedik regénye, a Haza a máról szól, főhőse egy író, aki új hazában új életet választott, és fő témája az otthon meghatározása, keresése.

A harmadik SepsiBook könyvvásárra és kortárs irodalmi fesztiválra a legújabb, 2023-ban megjelent, Sokszor nem halunk meg című kötetét hozza el, amelynek bemutatóján beszélgetőtársa Vincze Bence kultúraszervező, szerkesztő lesz. Továbbá Tompa Andrea lesz a beszélgetőtársa eseményünk díszvendégének, Nádas Péter írónak.

május 23., csütörtök, 18:00 Szépírás mint hivatás – Nádas Péterrel Tompa Andrea beszélget // Porond

május 24., péntek, 18:00 Tompa Andrea Sokszor nem halunk megkönyvbemutató. Beszélgetőtárs: Vincze Bence kultúraszervező // Porond