Sánta Miriám

Sánta Miriám 1993-ban született Kolozsváron. A BBTE bölcsészkarán végzett magyar alapszakot és mesterképzést, jelenleg újságíró. Költőként 2015-től aktív, publikációi számos erdélyi és magyarországi folyóiratban, periodikában megjelentek. Első könyve, a Hétfőn meghalsz (Erdélyi Híradó Kiadó – FISZ, 2019) Méhes György-debütdíjban és Csiki László-debütdíjban részesült.

Kilenc szabad növény című második kötete alig pár hónapja, 2024 februárjában jelent meg, szintén az Erdélyi Híradó Kiadó és a Fiatal Írók Szövetségének közös gondozásában. A kötet nem kimondottan a könnyű, gyorsan  olvasmányok közé tartozik, de ezt nem is rójuk fel neki, hiszen az olvasót közben egészen mély gondolkodásba ejti. A vershelyzetekben, -hangulatokban ráismerhetünk a 21. századi ember – vagyis önmagunk – sajátos szorongásaira, nyavalyáira, de felfedezhetjük bennük a szabadulás ígéretét is.

Gyertek el a Késik, kelet-európai időszámítás szerint címmel szervezett beszélgetésre, amelyet a 3. SepsiBookon tartunk az Erdélyi Magyar Írók Ligájával együttműködve. A fiatal szerzők estjén megismerhetitek élőben is Sánta Miriámot és különleges hangulatú verskötetét, amelyről annak szerkesztőjével, Horváth Benjivel beszélget majd.

május 23., csütörtök, 19:30 Késik, kelet-európai időszámítás szerint” – fiatal szerzők estje könyvbemutatókkal: Sánta Miriám (Kilenc szabad növény), Nagy Zalán (Atlasz vállára veszi a holdat), Sárkány Tímea (Boszorkányok nyara). Beszélgetőtárs: Horváth Benji költő, szerkesztő. Az Erdélyi Híradó Kiadó és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának közös programja // Porond