Radu Țuculescu

(1949, Târgu Mureș) este prozator, dramaturg, în opinia multora unul dintre autorii determinanți, cu un stil unic, ai generației optzeciste din literatura română. A copilărit în multiculturalul Reghin, și-a făcut studiile superioare la Cluj, unde a absolvit Conservatorul „Gheorghe Dima”, secția vioară. A făcut teatru și pantomimă, a fost redactor și realizator la posturile de radio și de televiziune din Cluj, a cântat la vioară la Filarmonica de Stat din acest oraș, a publicat în revistele Viața Studențească, Amfiteatru, Echinox, Napoca Universitară, Vatra, Tribuna etc., scrie romane, proză scurtă, teatru, literatură pentru copii. A fost tradus în limbile franceză, italiană, germană, cehă, sârbă, maghiară.

În romanele sale, cum observă și criticul literar Paul Cernat, Radu Țuculescu explorează cu predilecție o lume multiculturală, pestriță, est-europeană într-o proză savuroasă, caracterizată de un realism magic tipic transilvănean, fiind în primul rând un povestitor autentic. Ultimul său roman, Crima de pe podul Garibaldi, un roman polițist autentic în genul lui Georges Simenon, a apărut în toamna anului 2022 la Editura Polirom.

Povestitor prin excelență,l Radu Țuculescu își va prezenta la SepsiBook volumul „Uimitoarele peripeții ale liliacului Vico în Mirabelia”, o carte pentru copii plină de aventuri palpitante, misterioase, pline de neprevăzut, de suspans, dar și de umor.