Nádas Péter

Nádas Péter legutóbbi kötete több szempontból is meglepetés. Életművének sarokkövei, az Egy családregény vége, az Emlékiratok könyve, a Párhuzamos történetek vagy a nagyon személyes összegző mű, a Világló részletek után 2022-ben jelent meg a Rémtörténetek című, thrillerszerű regénye a Jelenkor Kiadó gondozásában. 2023-ban ugyanott esszéválogatása jött ki, Szépírás mint hivatás címmel.

„Nádast az írás hozza létre és termeli újra könyvről könyvre, gondolkodása, ízlése, reflexiói ott vannak a könyvespolcokon, sőt már az ezekről készült szövegekből is óriási szakirodalom van. Ezért egyáltalán nem szabad meglepődni azon, hogy új regénnyel jelentkezett, ami rögtön úgy kezdődik, hogy egymás mellett élnek magukban az emberek. (…) a regényben felbukkan a Gonosz, megjelenik a bűn, de nyomozó csak egy van, az olvasó” – írja a Rémtörténetek kapcsán Valuska László.

Nádas Péter: a magyar irodalom meghatározó, világirodalmi rangú szerzője, író, drámaíró, esszéista, 1942-ben született Budapesten. Munkásságáért számos rangos elismerést kapott: 1985-ben József Attila-, 1992-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, 1998-ban az Emlékiratok könyve Franciaországban megkapta az év legjobb idegen nyelvű könyvének járó díjat, 2005-ben a szerző Pro Urbe Budapest, 2006-ban Márai Sándor- és Palládium-díjat kapott, és a Berlini Művészeti Akadémia is tagjai közé választotta. 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést, 2010-ben Budapest díszpolgára lett, és Szirénének című művéért neki ítélték Az évad legjobb magyar drámája díjat. 2012-ben a Brücke Berlin díjat, 2014-ben az európai irodalom jeles alakjait kitüntető Würth-díjat, 2015-ben drámaírói életművéért Szép Ernő-díjat vehetett át a magyar dráma napján. 2018-ban az AEGON Művészeti Díjjal ismerték el, 2023-ban a Hazám-díjban részesítették. Nevét évek óta az irodalmi Nobel-díj várományosai között említik.

„Nem állt módomban és nem állt szándékomban se a történelemtől, se a politikától elválasztani magam, sőt mélyebben óhajtottam kötődni hozzá. Valamiként obszcén módon, énem legközönségesebb, leghalandóbb rétegeibe lekerülve. S mint minden újhitű, végletesen radikális szerettem volna lenni azonnal. (…) Valami olyasmire vágytam akkor, amit mások ilyen vagy olyan okokból nem írhattak meg, vagy egyáltalán nem is akartak megírni. Valami olyasmire, amit helyettük kéne megírnom.” (Hazatérés)

Megtisztelő, hogy díszvendégként velünk lesz Nádas Péter író a 3. SepsiBookon, ahol közönségünket köszönti a megnyitón. Kíváncsiak vagyunk, hogy ezt követően miről faggatja majd írótársa, Tompa Andrea a portrébeszélgetésen. Ugyanakkor ráhangolódhatunk előzetesen a Nádas-univerzumra, a sepsiszentgyörgyi moziban vetíteni fogják a vele és róla készült, Saját erdő című 2023-as portréfilmet.

május 14., 15., 18:30 Saját erdő – portréfilm-vetítés Nádas Péterről, rendező: Kárpáti György Mór. Műsoridő: 65 perc. Jegyek a helyszínen. // Művész Mozi • Cinema Arta – by Cityplex

május 23., csütörtök

17:00 SepsiBook-megnyitó: Nádas Péter író – Gabriela Adameșteanu író, – Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere – Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke – Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója // Porond

Közreműködnek a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola balettszakos növendékei, Tüzes Csilla és Cseke Ágnes vezetésével.

18:00 Szépírás mint hivatás Nádas Péterrel Tompa Andrea beszélget // Porond