Kiss Noémi

író, kritikus, az irodalomtudomány doktora

1974-ben született Gödöllőn. A Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének tanára. Könyvei több nyelven, többek között németül, bolgárul, szerbül is megjelentek, Németországban többször díjazták munkáit. Társadalomkritikus szövegeket ír, rendszeresen publikál, vitázik, kiáll a női jogokért. Többször oktatott íróiskolában.

2003-ban jelent meg esszékötete Tájgyakorlatok címmel, valamint egy tanulmánykötet Paul Celan költészetéről Határhelyzetek címmel. Első elbeszéléskötete, a Trans, 2006-ban látott napvilágot. Karácsony a Dunán című novelláskötete 2022 őszén jelent meg a Magvető Kiadónál.

Gyermekkönyveket is ír, a Lámpaoltó Pöttyös néni (2018) és A bálna és a srác (2021) című északi hangulatú meseregényét a Pagony Könyvkiadó adta ki. A 2. SepsiBook-on ez utóbbit, a barátságról, a bátorságról, a menekülésről és a szabadságról szóló varázslatos regényt mutatják be Hollanda Andrea könyvtáros moderálásával, illetve Vincze Bence fog beszélgetni a szerzővel a Karácsony a Dunán című kötete kapcsán, annak bemutatóján.