Karda Zenkő

Karda Zenkő Sepsiszentgyörgyön született 1979-ben, jelenleg is szülővárosában él, szabadúszó grafikusként és könyvillusztrátorként tevékenykedik. Számos művészeti és performansz-kiállításon vett részt Romániában, Magyarországon és Grúziában. Illusztrátori munkái rendszeresen megjelennek magyar és román nyelvű gyermeklapokban, többek között a Fabulafiában, a Szivárványban és a Napsugárban találkozhatunk nevével. Az elmúlt években több mint 30, magyar és román nyelvű gyermekkönyvet illusztrált.

Idén jelent meg a Várni is mire című kötet, amelyben Nagyálmos Ildikó felnőtteknek szóló versekkel jelentkezett. A kötetet átszövő erőteljes, színes, cseppet sem mindennapi, de annál kifejezőbb illusztrációk Karda Zenkő keze munkáját dicsérik.

„Karda Zenkőt sokoldalú alkotóként ismerhetjük meg az illusztrációban, gyerekkönyvek és felnőttkönyvek képi alkotójaként egyaránt. Stílusa megismertet a  japán lenyomatok összetett, de letisztult grafikai nyelvezetével, vagy arra emlékeztet. (…) Karda Zenkő vonalai, színekkel való játéka felold sok megkövesedett szabályt, szabad játékká válik a felületeken, és érzékletesen tálalja a belső világ lebegő képeit, mert semmi sem állandó, még az sem, ami nem határozható meg térben és időben” – írja recenziójában Orosz Annabella.

A kötetet a Hargita Népe Lapkiadó jelentette meg Muszka Sándor szerkesztésében. A 3. SepsiBookon kézbe vehetitek ezt a különleges verses albumot, és találkozhattok a két alkotóval is. Úgy gondoljuk, érdemes!

2024. május 24., péntek, 17:00 Nagyálmos Ildikó – Karda Zenkő Várni is mire – könyvbemutató. A szerzővel és az illusztrátorral Muszka Sándor költő beszélget; Hargita Népe Kiadó programja // Körönd