Harcos Bálint

Költő, író

1976-ban született, Budapesten él. 1994 és 2000 között az ELTE BTK magyar szakos hallgatója volt. Gyerekkorát Pomázon és Fonyódon töltötte. 1997 óta jelennek meg versei, prózái és tanulmányai. 2006-ban megjelent, Naiv Növény című könyve elnyerte az év legjobb prózai elsőkötetéért járó Bródy Sándor-díjat, továbbá megjelent német és cseh fordításban is. 2015-től jelennek meg gyerekkönyvei a Pagony Könyvkiadó gondozásában.

Úgy tartja, hogy az igazán jó mese világa ellenállhatatlanul beszippantja a gyerekeket, mint a forgószél. Az ilyen mesének saját törvényei vannak, amelyek között a gyerekek biztonságban érzik magukat, és amelyeket az író nem szeghet meg. Mint mondja, „a jó mese fittyet hány, felforgat, elragad, megbabonáz. A mesék világából pedig nem kinövünk, hanem inkább kitörpülünk belőlük: ahogy felnövünk, úgy zsugorodunk, zsugorodunk egyre, aztán egyszer csak a legkisebb résen kihullunk a meséből.” Persze nem feltétlenül. A szerencsések maradhatnak óriások!

Totyogóknak szóló, legnépszerűbb sorozata (2015-2017) Szofiról, egy cserfes és imádnivaló kislányról szól, Cristina Quiles spanyol illusztrátor rajzaival. A kisebbek nagy kedvence, A csupaszín oroszlán című lapozó 2015-ben jelent meg. 2018-ban jelent meg A boszorkánycica verses gyerekregény, 2019-ben Dorka és az elgurult gomb című, az elalvásban segítő meséskönyv. 2020-ban két könyve is megjelent: a 12 mesét tartalmazó, vicces A halandzsarablók és a szívmelengető, ünnepi mesekönyv, A medve, aki karácsonyfában lakott.

A 2. SepsiBook-on a legkisebbekkel találkozik a Szofi-könyvek apropóján.