Egyed Emese

Egyed Emese költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár 1957-ben született Kolozsváron, ahol egyetemi tanulmányait is végezte, és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem francia-magyar szakán szerzett diplomát. Kolozsvári középiskolai tanári évei (1980–1988) után az Utunk/Helikon című irodalmi lap szerkesztője, 1990 őszétől a Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar irodalom és színháztörténet tanára. Doktori disszertációját Barcsay Ábrahám költészetéből írta (1996). Számos vers-, próza és tanulmánykötetet szerzője. Franciából és románból fordít, bábszínházi dramaturg, kutatási területei az európai irodalom, színháztörténet és a francia–magyar művelődési kapcsolatok.

A 3. SepsiBookon az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadója bemutatja legújabb, Francia iskola. Tanulmányok című kötetét. 

Az olvasás, a színházi előadás, a műfordítás élménye, az irodalmi művek, könyvek kapcsolatteremtő energiája, az utazás „életiskolája”, a kapcsolatok elevensége tárulhat fel e tanulmányokban, amelyek francia és francia művelődéssel kapcsolatos magyar irodalmi és színpadra szánt szövegeket, valamint művelődési eseményeket értelmeznek – kevésbé ismerteket is, a 15. századtól a 20.-ig. Vagyis egy könyvben művekre, emberi kapcsolatokra, folyamatokra nyílik rálátás, kilátás.

2024. május 25., szombat, 15:00 Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványainak bemutatója – Egyed Emese Francia iskola. Tanulmányok és András Orsolya Szabadra írni. Nyelv, identitás, emlékezet. A kommunista diktatúra időszakának feldolgozása kortárs romániai származású női szerzők regényeiben. Közreműködők: Manția Lilla és Biró Annamária // Porond