Demény Péter

Demény Péter író, költő, szerkesztő, műfordító 1972-ben született Kolozsváron. 1990-ben érettségizett a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban. Ugyanebben az évben bejutott a BBTE Bölcsészettudományi Karțnak magyar–román szakára, ahol 1995-ben végzett. 1998-ban szerezte meg a magiszteri diplomát, 2014-ben pedig a doktori címet. Folyamatosan publikál magyar és román nyelven is, saját elmondása szerint egyik kedvence a Visszaforgatás című regény (Koinónia, 2006), a másik meg a Vadkanragyogás (Lector, 2017). Több periodika (Krónika, Erdélyi Riport, Látó) és könyvkiadó (Kriterion, Polis) szerkesztőjeként, valamint a kolozsvári bölcsészkar óraadó tanáraként is dolgozott.

2022 szeptembere óta Bukarestben él. Itt élete egyik legszebb kalandjában vesz részt a Curtea Veche Publishing által kiadott, Matca című on- és offline kulturális folyóirat főszerkesztőjeként. A 3. SepsiBookon bepillantást nyerhettek ebbe az izgalmas új projektbe, ugyanis Demény Péter Marius Chivu íróval karöltve fogja bemutatni a kiadványt.

Emellett találkozhattok a szerzővel legújabb esszékötete, a Forog bennem bemutatóján is, amely tavaly jelent meg a Komp-Press Kiadó Ariadné könyvek sorozatában. Kiadós, tartalmas irodalmi séta ez a könyv, amelyben a szerző Arany Jánostól Balla Zsófiáig sok író, költő életművét keresi fel, s rajtuk keresztül önmagáról is töpreng. Gyertek el, ismerjétek meg a szerző sajátos világát, akivel Zsidó Ferenc író beszélget majd. Addig is azért megosztanánk veletek Károlyi Csaba recenzens jellemzését: „Néha kiszámíthatatlan, merész állításokat tesz, néha a bátrabbnál is egy fél fokkal merészebb, néha a személyesnél is magánjellegűbb, ámde közben alapos, körültekintő, méltányos, pontosan tudja, mi merre meddig.”

május 25., szombat, 11:00 Cultura între online și print: revista Matca a folyóiratot bemutatja Demény Péter főszerkesztő. Meghívott: Marius Chivu író, műfordító // Körönd

május 25., szombat, 12:00 Demény Péter Forog bennem (esszék)könyvbemutató. Beszélgetőtárs: Zsidó Ferenc író // Körönd