Daczó Katalin

Daczó Katalin Csíkszentmártonban született 1965-ben. Székelyudvarhelyen érettségizett a mai Benedek Elek Tanítóképzőben, majd Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerzett könyvtárszakon diplomát 1994-ben. 1986-ig pedagógusként tevékenykedett, majd kilépett a tanügyből, és a gyergyószentmiklósi Öntődében volt raktáros a rendszerváltásig. 1990 után könyvtárosként, szerkesztőként, újságíróként dolgozott. Jelenleg a Román Televízió Magyar Adásának munkatársa.

Ha ezer lány útnak indul című kötete a híres csíki rendezvénysorozat 1931 és 1940 közötti krónikája, visszaemlékezések, korabeli újságcikkek, levéltári dokumentumok és fényképfelvételek alapján. Daczó Katalin kitér az Ezer Székely Leány Napja előzményeire, próbálja tisztázni az 1990 utáni sajtóban gyakran tévesen közölt dátumokat, ismerteti az események sorrendjét és legfontosabb szervezőit, interjúrészleteket, kiegészítő adatokat közöl.

május 24., péntek 18:00 Daczó Katalin Ha ezer lány útnak indul – vetítettképes könyvbemutató. Beszélgetőtárs: Zsidó Ferenc, a Székelyföld főszerkesztője; a Hargita Kiadó / Székelyföld folyóirat programja // Konferenciaterem