Csörgei Andrea

gyerekirodalmár, könyvtár- és drámapedagógus

Gyerekkora óta rajong a mesékért, hisz a történetek erejében, legyenek azok a kortárs gyerek- vagy ifjúsági irodalom berkeiből valók, vagy a felnőtt szépirodalmi mezők részei, esetleg népmesék, fikciós vagy valós történetek. Dolgozott óvodásokkal, alsó- és felső tagozatosokkal, de gimnazistákkal és egyetemistákkal is. “Különösen érdekel a szó, a kép és a cselekvés hármas egysége és az olvasóvá nevelésre, illetve a gyerekek, kamaszok lelki fejlődésére gyakorolt hatása. Ennek érdekében gyakran hívom foglalkozásaimban segítségül a képeket, illusztrációkat, és a Népmesekincstár-mesepedagógia eszköztára mellett, a japán eredetű kamishibait (papírszínházat) is.” – vallja. 

A 2023-as SepsiBookra gyerekeknek szóló interaktív mesés-játékos foglalkozással, valamint pedagógusoknak szóló műhelytevékenységgel érkezik. Szülőként és pedagógusként gyakran tapasztaljuk, hogy milyen nehéz a gyerekeknek kifejezni az érzéseiket, néven nevezni az érzelmeiket. A Hamupogácsa. Mesekönyv az érzelmekről című kötetben a szerzők hat különböző téma köré gyűjtöttek nép- és műmeséket, és mindenféle izgalmas játékot kapcsoltak hozzájuk. A foglalkozáson a mesehallgatás mellett ezekből a játékokból próbálhatnak ki néhányat az érdeklődők, és a könyvekhez tartozó izgalmas, varázslatos hangulatkártyák is előkerülnek. 

A felnőtteknek pedig a könyv és a hangulatkártyák használatához, az olvasóvá neveléshez és a családi, tanórai közös mesélésekhez szeretne módszertani segítséget nyújtani vendégünk.