Borcsa János

Borcsa János kritikus, irodalomtörténész, tanár, publicista, az Ambrózia Kiadó alapítója és vezetője. 1953. július 29-én született Kézdivásárhelyen. Az általános iskolát Kézdiszentléleken, középiskolai tanulmányait Kézdivásárhelyen végezte. 1976-ban szerzett tanári oklevelet a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán, ugyanott doktorált 2000-ben.

1990 óta Kézdivásárhely közművelődési és kulturális életének aktív szereplője. Számtalan könyvbemutató, író–olvasó találkozó és tárlatmegnyitó résztvevője és szervezője, amelyek a helyi intézményekkel, a városi könyvtárral, a Vigadó Művelődési Házzal és a céhtörténeti múzeummal együttműködve jöttek létre. 1998-ban megalapította az Ambrózia Kiadót, amely Kézdivásárhelyhez és a felső-háromszéki kistérséghez kapcsolódó munkákat jelentet meg. Írásait hazai és magyarországi irodalmi és kulturális folyóiratok közlik, ugyanakkor több éven át munkatársa volt a Kovászna megyei napilapoknak, legutóbb a Székely Hírmondónak. Tizenhárom önálló kötete jelent meg, további tizenegy szerkesztésében, gondozásában vállalt szerepet.

Szakmai tevékenységét olyan kitüntetésekkel díjazták, mint a Romániai Írók Szövetségének Debütdíja (1986), A Hét Nívódíja (1994), a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Tudományos Tanácsának Apáczai-díja (2012) és a Magyar Arany Érdemkereszt a Magyar Köztársaság elnökének részéről (2018).

A hetvenéves Borcsa János legújabb, Az idő kihívásai (Kriterion Könyvkiadó) című könyvében irodalmi igénnyel készült publicisztikai írásaiból és kisesszéiből állított össze egy kötetre valót. Ezek zöme a Székely Hírmondó hasábjain jelent meg 2018 és 2022 között. A Kriterion Könyvkiadó szervezésében a 3. SepsiBookon is bemutatjuk ezt a rendkívül igényes, 151 jegyzetet, glosszát és tárcát tartalmazó irodalmi „naplót”. A szerzővel Zsidó Ferenc, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője beszélget majd.

2024. május 25., szombat

14:00 Erdélyi Szép Szó 2024 – találkozó az antológia háromszéki szerzőivel: Borcsa Imola, Borcsa János, Csinta Samu, Dimény H. Árpád, Ferencz-Nagy Zoltán, Lázár Kinga, Miklóssi Szabó István, Sántha Attila, Tamás Dénes, Tamás Kincső. Moderátor: Lövétei Lázár László, a kötet szerkesztője; a Pro Print Kiadó programja // Porond

15:00 Borcsa János Az idő kihívásai – könyvbemutató. Beszélgetőtárs: Zsidó Ferenc író; a Kriterion Könyvkiadó programja // Klubterem