Balázs Géza

Dr. Balázs Géza, Magyarország egyik legismertebb nyelvésze, néprajzkutató, egyetemi tanár, a magyar nyelvstratégia kidolgozója.

A tudományos berkeken túlmutató, szélesebb körű ismertséget számára a televízió- és rádióműsorai hozták meg. Számos adást élt meg a Hej, hej, helyesírás című műsora, és több mint 25 éve jelentkezik a Kossuth rádión Tetten ért szavak, majd Édes anyanyelvünk című műsorával. Az interneten is nagyon aktív, többek között helyesírási tanácsadással, de közérdekű és közhasznú publikációkkal is.

Jelenleg a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője, illetve tanít a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékén.

Legutóbbi könyvei: A művészet és a nyelv születése (2021), Folklór és nyelv (2022), Az internet népe (2023), Szélárnyékban. Művészetkritikai írások (2024). Honlapján (http://www.balazsgeza.hu/) követni lehet szerteágazó tevékenységét.

Az ismert nyelvészprofesszor a magyar nyelv várható alakulásáról tart előadást a 3. SepsiBookon.

2024. május 26., vasárnap, 12:00 „Ki ötezerben élsz”. Gondolatok a magyar nyelv következő évtizedeiről Balázs Géza nyelvész előadása // Porond