András Orsolya

András Orsolya 1991-ben született Szatmárnémetiben. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem germanisztika–szlavisztika szakának elvégzése után a Marburgi Egyetemen szerzett mesteri diplomát német nyelvből. 2012 óta foglalkozik műfordításokkal. 2018-ban jelent meg Herta Müller A király meghajol és gyilkol című esszékötete, 2023- ban pedig Alina Nelega Mintha mi sem történt volna című regénye az ő fordításában.

A 3. SepsiBookon az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadója bemutatja legújabb, a Szabadra írni. Nyelv, identitás, emlékezet. A kommunista diktatúra időszakának feldolgozása kortárs romániai származású női szerzők regényeiben című kötetét.

A kiadvány Herta Müller, Alina Nelega és Tompa Andrea egy-egy regényének érelmezését tartalmazza, különös tekintettel a romániai kommunista diktatúra időszakának bemutatására. A kiválasztott három regény interpretációjának célja, hogy az ítélkezéstől a megértés felé mozdítsa a múlt megközelítési lehetőségeit.

2024. május 25., szombat, 15:00 Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványainak bemutatója – Egyed Emese Francia iskola. Tanulmányok és András Orsolya Szabadra írni. Nyelv, identitás, emlékezet. A kommunista diktatúra időszakának feldolgozása kortárs romániai származású női szerzők regényeiben. Közreműködők: Manția Lilla és Biró Annamária // Porond