Ada Milea

Ada Milea színész- és énekesnő 1975. augusztus 5-én született Marosvásárhelyen. Az ottani Művészeti Egyetemen szerzett diplomát 1998-ban, színészet szakon. Kezdetben, három évig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház munkatársa volt, azután független művészként próbált szerencsét. Sokoldalúsága és kreativitása nem ismer határokat: pályája kezdetétől részt vesz zenei darabok létrehozásában és előadásában, mind szólóművészként, mint más színészekkel, zenészekkel együttműködve. Számos koncertet adott már az országban és külföldön, illetve olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Alexandru Dabija, Lucian Pintilie, Radu Afrim, Mihai Măniuțiu, David Esrig, Theodor Cristian Popescu, Cristi Juncu, Felix Alexa és mások.

Ada Milea egyik meghatározó adottsága az, ahogyan neves írók, költők alkotásait lebilincselő zenés előadásokká alakítja át, színészek és zenészek ihletére és tehetségére egyaránt építve, velük együttműködve. Irodalom, zene és színművészet ilyen jellegű fúziója esetében már 22 albumból álló gazdag diszkográfiát eredményezett.

A színház és a zene világához való művészi hozzájárulásának elismeréseként Ada Mileát számos rangos díjjal tüntették ki. Ezek közé tartozik a Kritikusok díja az UNITER-gálán (2006), a Színházi zene-különdíj az UNITER-gálán (2008-ban), a Legjobb előadásért járó díj (amelyet 2020-ban az UNITER-gálán nyert el Chiritza in Concert című produkciójával), valamint a Gopo Trophy 2023 a legjobb eredeti zenéért (az Insula című film Alexander Bălănescuval közösen szerzett zenéjéért).

Ada Milea két koncerttel is megörvendezteti a közönséget a 3. SepsiBookon. Az Apolodor című gyerekelőadáson zenei utazásra hívja az ifjú hallgatóságot, bemutatva a címszereplő pingvin kalandjait, Gellu Naum Cartea cu Apolodor című műve nyomán, Dorina Chiriac, Radu Bânzaru és Alex Neagu közreműködésével. A Concert’n 3 (Koncert 3-asban) című, Alex Neaguval és Bobo Burlăcianuval való közös fellépésén a legkülönfélébb tematikájú dalokat adják majd elő a felnőtt közönségnek. Lesz humor, irónia, jókedv és alkalmasint gombóc a torkokban.

május 24., péntek

10:00 Apolodor – koncert gyermekeknek; fellépnek: Ada Milea, Dorina Chiriac, Radu Bânzaru és Alex Neagu // Porond

20:00 Concert’n 3 koncert: Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Alex Neagu // Porond