Joi începe ediția a treia a SepsiBook

Joia viitoare, pe 23 mai, la Arena Sepsi începe cea de-a treia ediție a târgului de carte și festivalului de literatură contemporană SepsiBook. Pe parcursul celor patru zile ale evenimentului, vizitatorii vor putea descoperi cele mai recente apariţii de pe piața cărții, şi se vor putea întâlni cu autori consacrați ai literaturii din zilele noastre, pe lângă acestea se vor desfășura o serie de discuții, concerte, expoziții, activități interactive, workshop-uri.

Considerăm că am reușit să realizăm un program variat și divers, care să reflecte actualitățile literare și editoriale, astfel încât fiecare vizitator să găsească ceva care să i se potrivească. Am acordat o atenție deosebită modului în care elementele din program se leagă între ele, astfel încât să avem un șir de evenimente în relație organică între ele, și care formează un tot unitar. Anul acesta SepsiBook va oferi din nou o secțiune transversală interesantă a scenei actuale a culturii scrise, iar această tendință va fi consolidată și de târgul de carte în continuă creștere„, a declarat Szabolcs Szonda, director de program al SepsiBook, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurate vineri, 17 mai, la Biblioteca Județeană.

Invitații de onoare ai ediției din acest an a SepsiBook sunt Gabriela Adameșteanu și Nádas Péter, cărora li se vor alătura numeroși reprezentanți importanți ai literaturii române și maghiare contemporane, inclusiv autori locali și din regiunea noastră. În program este inclusă și prezentarea revistei de cultură „Matca”, apărută recent în peisajul media cultural din România, și care va ajunge la publicul covăsnean prin intermediul redactorului-șef al publicației, Demény Péter, dar și al scriitorului Marius Chivu, a cărui cea mai recentă carte, Trei săptămâni în Atlas va fi de asemenea prezentată cu această ocazie.

La SepsiBook va avea loc și o dublă lansare de carte, ambele legate de Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin, semnate de Mădălin Guruianu. Marea Carte a Madrigalului este o călătorie fascinantă prin istoria și bogăția culturală a acestui cor, iar Interviuri la 60 de ani de Madrigal este o colecție memorabilă de discuții cu protagoniștii din spatele scenei.

În acest an oferta SepsiBook a fost îmbogățită cu mai multe programe din diferite domenii, care au o legătură specială cu lumea cărților. Una dintre superbele expoziții din cadrul SepsiBook3 ne va călăuzi în lumea și amintirile scriitorului și fotografului Liviu Stănescu. Imaginile expuse sunt parte a volumului Am fost la capătul lumii, care va fi prezentat în cadrul evenimentului.

La SepsiBook3 vor fi vernisate încă două expoziții itinerante, care au ca tematică ilustrația de carte, precum și una de ikebana. De asemenea, vor avea loc concerte, legate în mod firesc de literatură, au subliniat organizatorii. Ada Milea va încânta publicul SepsiBook cu două concerte. În cel pentru copii, Apolodor, artista va purta micii spectatori într-o călătorie muzicală, prezentând aventurile pinguinului din titlu, după volumul lui Gellu Naum, Cartea cu Apolodor. La Concert’n 3, Ada, Alex Neagu și Bobo Burlăcianu vor interpreta melodii cu teme variate pentru publicul adult.

Și în acest an se acordă o atenție deosebită programelor pentru copii și familii, a subliniat Hollanda Andrea, responsabila pentru programele pentru copii și tineret. „Ne-am gândit că este important să încurajăm copiii să cunoască cărțile autorilor care participă la SepsiBook, și să se familiarizeze cu lumea lor literară prin intermediul unor activități interactive, susținute în prealabil la biblioteca noastră. Un total de 20 de clase și 400 de copii au participat la aceste sesiuni, dar mult mai mulți vor veni la Arena Sepsi, deoarece s-au înscris și clase din orașele Târgu Secuiesc, Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, Brașov, precum și din satele din jur. Credem că este foarte important să punem în mâinile copiilor lectură de calitate, pentru a ajuta să devină adulți cititori, iar noi prin programele noastre le oferim profesorilor și părinților sprijin în acest sens”, a explicat Andrea Hollanda.

Anul acesta, în parteneriat cu De Basm – Asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți, care promovează literatura română contemporană pentru copii, vor avea loc două ateliere creative cu Brândușa Luciana Grosu și Luminița Corneanu. Tot din partea Asociației De Basm va sosi și Adina Rosetti, scriitoare și jurnalistă, autoare a cărții pentru copii Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul, cu ilustrații de Cristiana Radu. Fiecare elev de clasa I. de la școlile cu predare în limba română din Sfântu Gheorghe va primi drept cadou această carte a Adinei Rosetti din partea Bibliotecii Județene „Bod Péter” și a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul programului „La drum cu lectură”.

Un alt invitat care îi va surprinde plăcut pe cei mici este Alex Moldovan, autorul volumului Olguța și un bunic de milioane, care a fost bestseller în limba română, și care acum a fost tradus și în limba maghiară. Va avea loc și o multiplă lansare de carte din colecția ,,Scrieri pentru copii, de la bunica”, semnată de Victoria Furcoiu.

La întâlnirile interactive dintre scriitori și cititori, care vor avea loc joi și vineri înainte de masă, sunt așteptate clase de la școli, în bază de înregistrare prealabilă. Pentru grupurile, clasele înregistrate la târgul de carte, organizatorii vor asigura transportul la locație. „Încă mai sunt locuri la aceste programe, și așteptăm învățătorii, profesorii ca să ia legătura cu noi, la bibliotecă”, a lansat un apel către pedagogi Andrea Hollanda.

Întotdeauna oferim spațiu și artiștilor locali, astfel că avem în program între altele concertul formației Impro-Víziók 2.2 din Sfântu Gheorghe și cel al Orchestrei de Suflători Tineri din Regiunea Târgu Secuiesc, care nu sunt legate de vreo limbă de desfășurare, deci pot fi savurate de oricine. Am avut mai multe proiecte interactive și înainte de SepsiBook, încercând astfel să construim o comunitate în jurul evenimentului nostru. La BookFace am primit 84 de fotografii, quiz-ul nostru a fost popular, încă se mai fac înscrieri la Concursul foto pentru liceeni și la alergarea comunitară a Sepsibook și a Fitness Tribe”, a atras atenția Zoltán Gombos, coordonatorul evenimentului.

„Anul acesta vom avea 38 de standuri de carte pe un total de 344 de metri pătrați, de unde se vor putea cumpăra cărți de la aproape 50 de edituri, iar pentru prima dată în acest an se vor putea cumpăra și suveniruri SepsiBook, un lucru solicitat de multă lume în anii anteriori. Am încercat să organizăm programul în așa fel încât toată lumea să găsească evenimente interesante, și să se bucure de cât mai multe experiențe”, a declarat Zoltán Gombos.

Datorită companiei MultiTrans, și în acest an vor exista curse de autobuze către Arena, orarul acestora a fost adaptat la programul festivalului SepsiBook, iar organizatorii îl vor publica în curând. Programul celei de-a 3-a ediții SepsiBook este disponibil pe site-ul evenimentului.

Organizatorii evenimentului: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Asociația Culturală „Mikes Kelemen”. SepsiBook este un proiect cofinanțat de AFCN, susținut de Aqua Carpatica.