Napszöveg

Tenni akarás és tehetetlenség

„Olykor lelkesen belevágunk a dolgokba, motiváltak vagyunk, és egy szempillantás alatt kész vagyunk mindennel. Máskor meg, ahogy mondani szokás: „Nem visz rá a lélek.” Ilyen esetekben az idő szokatlanul kezd járni.” Elekes Karola napszövege. 

„1992. május, a piac fölött nyolc emelet magasságában. Tizenkét éves vagyok, és mindenféle idegállapot vesz erőt rajtam. Váltakozik a bágyadtság, az eszeveszett tettvágy és a tökéletes közöny. Időnként naplót írok, a régi dolgokról is. Van néhány barátom, de csak a magány burkán túl, amelynek köszönhetően még mindig felerészben kétvízközi indián és tuareg vagyok. Olvasok, most éppen az ördög színeváltozásáról.”

(Márton Evelin: Farkashab. Marosvásárhely, Lector Kiadó, 2022, 36. oldal)

2023. május, a Porond mögötti gyakornoki iroda. Huszonkét éves vagyok, és mindenféle idegállapot vesz erőt rajtam. Váltakozik a bágyadtság, az eszeveszett tettvágy és a tökéletes közöny. Kezdhetném így is. 

Mikor először olvastam Márton Evelin könyvének leírását, elcsodálkoztam, hiszen mintha rólam szólna az egész. Az emlékek újraélése, önmagammal való küzdelem és szembenézés, mind-mind én vagyok. Aztán amikor belelapoztam a könyvbe, mondatfoszlányok ragadták meg a figyelmemet, szembesülnöm kellett azzal, hogy bár mindannyian különbözőek vagyunk, mégis van bennünk valami közös. Sokszor kívülállónak érezzük magunkat, próbáljuk megtalálni a helyünket a nagyvilágban, de ez nem mindig sikerül. Legalábbis nem egy csettintésre. Olykor lelkesen belevágunk a dolgokba, motiváltak vagyunk, és egy szempillantás alatt kész vagyunk mindennel. Máskor meg, ahogy mondani szokás: „Nem visz rá a lélek.” Ilyen esetekben az idő szokatlanul kezd járni, néha egy pillanat alatt eltelik egy nap, máskor tíz perc is több órának tűnhet. 

A Farkashab naplóbejegyzései kötetlen asszociációk mentén követik egymást. Nem lineárisak, szabadon ugrálnak egymás között, csak úgy, mint az emlékek. Sokszor azon kapjuk magunkat, hogy álmodozunk, az emlékeink között barangolunk. Olyan ez, akárcsak az olvasás: kimozdít egy világból, belevisz egy másikba. Szárnyalnak a gondolataink.

Elekes Karola