Zene és irodalom találkozása a SepsiBook-on

Izgalmas és sokszínű, irodalmi szövegekre, versekre épülő zenei koncertek színesítik az első SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál programját. Családoknak szól Berecz András mesekoncertje, akárcsak a gyerekverseket feldolgozó két fellépő: Huzella Péter, valamint a sepsiszentgyörgyi Mozsikácska. Kiskamaszokat várnak a Toldit mai hangon megszólaltató Bob és Bobék Orchestra fellépésére. Szerelmes versekből készült lemezéből hoz ízelítőt az ugyancsak háromszéki Mácsafej, és fellép a román szatíra hagyományát zenében művelő Fără Zahăr duó is. Bár a véletlennek köszönheti létrejöttét az irodalmárokból és zenészekből álló alkotócsoport, a Klasszik Lasszó, annál inkább berobbant a magyarországi zenei színtérre, és most a háromszéki közönség is megismerheti.

Május 26-án, csütörtökön négy zenei produkcióra kerül sor. A sepsiszentgyörgyi Mozsikácska koncertjével kezdődik meg 12 órakor a SepsiBook. Az Evilágival „rokon” csapat saját szerzemények mellett gyermekversek új, megzenésített változataival is gazdagítja repertoárját.  Bob és Bobék Orchestra 14 órától a Porondon tartja meg zenés irodalomórának is beillő koncertjét, melyet középiskolásoknak ajánlunk. Az antik versformáktól a rap-ig számos eszközt megragadnak, hogy minden érzékre hatni tudjanak. A zenekar frontembere, „Színész Bob” országos slam poetry bajnok, akinek provokatív és játékos szövegei meghatározzák a produkciókat. Rendhagyó irodalomórának is kiváló előadásaik nem ismeretlenek a háromszéki közönség előtt, ezúttal Toldi című előadásukkal érkeznek. 

Berecz András, Kossuth-díjas művész első dalait édesanyjától tanulta, és évtizedek óta Erdélytől a Nyírségig dalokat, meséket, tréfákat gyűjtöget. Az egész családnak, óvodásoktól nyugdíjasokig minden korosztálynak ajánljuk Félbevágott pipafüst című mesekoncertjét, mely a Porondon 18 órakor kezdődik. Ezt követi 19 órától a Klasszik Lasszó fellépése. Nem csak koncert, nem is csak felolvasóest, nem csak színház és tánc, nem is csak performansz. Izgalmasan kortárs, irodalmi-zenei kavalkádra számíthatunk. A csapat a véletlennek köszönheti létrejöttét, Czinki Ferenc író, a Blahalouisiana zenekar kiváló zenészeivel kiegészülve, egy műsorába meghívta vendégnek Kemény Zsófi költőt és Vitáris Ivánt, akit az Ivan & The Parazolból ismerhet a közönség. Később csatlakozott hozzájuk Sárkány Bertalan ütőshangszerekkel, végül pedig Benkő Dávid. Ebből jött létre az az alkotócsoport, amely a Magyar Szakítós című műsorával szerepel a SepsiBook-on.

Május 27-én, pénteken 19 órától a Fără Zahăr együttes lép fel, a csapat produkciói a zene és a humor összefonódásából születnek. Két jászvásári egyetemista, Bobi Dumitraş și Bobo Burlăcianu alapította a kétezres évek elején, a moldvai gondolkodásmód és a térség tájszólása meghatározza stílusukat. Otthonosan mozognak számos zenei műfajban, hip-hop, folk, funk, punk rock és heavy metal ritmusokban adják elő erőteljesen társadalomkritikára épülő szövegeiket.

Május 28-án, szombaton délelőtt 11 órától a gyerekes családokat szólítja meg Huzella Péter Zene-bona, szana-szét című gyerekkoncertje, melyet a 4-10 évesek számára ajánljuk. A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész húsz évig zenélt a Kalákában, majd szólópályára lépett, gyerekeknek szóló műsoraival járja az országot-világot. Már az 1980-as évek végén foglalkozott a SepsiBook-on szintén részt vevő Zalán Tibor verseinek megzenésítésével, több közös albumuk van. Sajátos hangulatú gyerekdalaival mindenkinek belopja a szívébe magát és a dalait.

Az 1970-es évek elejétől kibontakozó erdélyi magyar rockzene történetéről írt könyvet Zilahi Csaba rádiós zenei szerkesztő és műsorvezető. Szombat este 19 órától a SepsiBook-on rendhagyó, koncerttel összekötött könyvbemutatója lesz az Erdélyi magyaRock 1970–2010 című kötetnek. Ebből az alkalomból hosszú idő után újra színpadra áll a háromszéki közönség előtt jól ismert Semaphore és a Mercedes Band. Az erdélyi rocktörténetet felgöngyölítő Zilahi Csabával Nagy B. Sándor újságíró, Dancs Zsolt és Höncz László zenészek beszélgetnek.

Az első SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált a háromszéki Mácsafej együttes fellépése zárja május 29-én, vasárnap 14 órától. A 2008-ban alakult csapat tagjai erdélyi és magyarországi fellépéseik során magyar költők verseit adják elő, az énekelt vers műfaját az improvizatív zene világával ötvözve. A SepsiBook-ra a zenekar az Olyan vagy… című, szerelmes versekből készült lemezéből hoz ízelítőt, két sepsiszentgyörgyi színművész, Korodi Janka és Kolcsár József közreműködésével.