Megkezdődött a SepsiBook

Együtt írjuk Háromszék könyves történetének legújabb fejezetét

A Mozsikácska koncertjével, lelkes gyerekközönséggel startolt el csütörtök délben a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál. A rendezvény első napján a kora délutáni programokra szervezetten érkeztek az iskolások, első nap rendhagyó irodalomóra, könyvcsata, író-olvasó találkozó várta őket.

Délután öt órakor hivatalosan is megnyílt a SepsiBook. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata részéről Vargha Fruzsina alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, tolmácsolva Antal Árpád polgármester szavait: „Azt hiszem, végig tudtuk, s tudták azok is, akik az elmúlt évszázadban harsányan ellene szóltak, hogy a könyvnek nincs, a könyvnek nem lehet „vége”. Nemzedékek, eszmék arrébb lökhetik, még tüzet is rakhatnak belőle, de, amit a könyv tud, azokat a világokat, amelyekbe lapjait forgatva menekülhetünk, még soha semmi és senki nem tudta pótolni. A SepsiBook-kal együtt írjuk Háromszék könyves történetének legújabb fejezetét”.

A SepsiBook új, izgalmas fejezetet nyit Sepsiszentgyörgy, Háromszék, Székelyföld művelődési életében, tovább erősítve azt a sajátos kulturális-szellemi erőteret, ami ezt a térséget jellemzi. Itt, Háromszéken, Székelyföldön ez a folyamat tudatos törekvés. Összeér a kulturális-szellemi műhelyek és intézmények küldetése az önkormányzati elképzelésekkel, így valósulhatnak meg az olyan álmok, mint amilyen a most kezdődő könyvünnep, a SepsiBook” – fogalmazott köszöntőjében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A jó olvasmány mindig remek útitárs. Természetesen adódott tehát többször az elgondolás és a kívánság: legyen ünnepe a könyvnek Sepsiszentgyörgyön is! Főleg most, hogy ismét találkozhatunk, kezet foghatunk, beszélgethetünk közösségi tereinkben, megszorítások nélkül. Lelkes csapat dolgozott azon, hogy a tavasz végére a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál álomból valósággá váljon. Kellett ehhez nemcsak a megfeszített munka, hanem az is, hogy Sepsiszentgyörgy és Háromszék önkormányzatának támogató akarata egybekapcsolódjon ebben az ügyben is” – hangsúlyozta Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, a SepsiBook programigazgatója.

Az írás, az olvasás magányos elfoglaltság, de a nyelv sokkal többet tud, mint az egyén. Csak együtt tudjuk a nyelvvel. Én írom, te olvasod, ő hallja, továbbmondja, továbbírja, hallom, hallgatom, írom, olvasom, átadom: ez a kultúra, ez a közösség. Tekintsük ezt az alkalmat egy új kezdetnek” – mondta megnyitóbeszédében Vida Gábor író, a Látó folyóirat főszerkesztője.

Mircea Dinescu költő, író, publicista két korábbi sepsiszentgyörgyi látogatásáról a maga kötetlen módján anekdotázott, kitérve a Kriterion kiadónál magyarul és németül megjelent könyvére is.

Pénteken 10–20, szombaton 10–20, vasárnap pedig 10–15 óra között zajlik a fesztivál a Sepsi Arénában. Mint ismeretes, a fesztivál ideje alatt a Sepsi Tour – Kalandvonat is az Arénához viszi az utasokat, ugyanakkor az 5-ös busz járatát is kibővítették, így az érdeklődők tömegközlekedéssel is eljuthatnak a SepsiBook helyszínére. A küzdőtéren berendezett standoknál a kiadók várják a vásárlókat, két helyszínen is lehet frissítő italokat és finom harapnivalókat vásárolni. Mindeközben a Porondon és a Köröndön zajlanak a találkozók, beszélgetések, koncertek, a gyerekek pedig a Grundot veszik birtokba. Belépéskor minden résztvevő karszalagot kap, majd a rendezvény végén nyereményt sorsolnak ki azok között, akik mind a négy napon kilátogattak a SepsiBook-ra.

A fesztivál teljes programja a www.sepsibook.ro oldalon érhető el.

A SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezi.