Cea de-a 3-a ediție a Târgului de carte și Festivalului de literatură contemporană SepsiBook a început joi cu casa plină, pentru că încă de la primele ore au sosit sute de copii la programe dedicate lor. La ora 17:00 s-a dat startul oficial al evenimentului, când la ceremonia de deschidere SepsiBook au participat invitații de onoare ai festivalului, Gabriela Adameșteanu și Nádas Péter, precum și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și directorul de programe al SepsiBook, Szonda Szabolcs.
„SepsiBook este o valoare extraordinară nu doar pentru că avem acces la cărți, dar şi pentru că târgul nostru de carte este mai mult decât atât: nu este doar un târg imens, ci avem parte și de multe programe interesante în cadrul evenimentului, care ne fac să ne cunoaștem și să ne iubim cultura și valorile noastre, pe lângă cărți și lectură”, a subliniat primarul Antal Árpád, urându-le celor prezenți o viață plină de experiențe de lectură.
„Ne bucurăm să vedem că Arena Sepsi se umple din nou cu cărți, dar mai ales cu iubitori de lectură, prezența intensă a culturii scrise devenind densă, aproape tangibilă. Tocmai acest tip de prezență concentrată și puternică face diferența, definind astfel Ținutul Secuiesc ca un spațiu cultural și intelectual special, cu un rol important în tot Bazinul Carpatic”, a subliniat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Beletristica este profesia sa, narațiunea este genul lui, nici acum n-are cum să facă altfel, decât să spună o povestire – și-a început discursul Nádas Péter, unul dintre marii scriitori de azi ai Ungariei și de anvergură internaţională. El și-a revocat vizita anterioară în județul Covasna, plină de aventuri, petrecută în urmă cu 50 de ani: „Tempi passati. Am fost în regiunea Trei Scaune acum aproape cincizeci de ani. Ceea ce mă face să stau aici, acum cu o splendidă uluială”. În vizita amintită, scriitorul a văzut un spectacol de teatru despre care a povestit: „nici înainte, nici de atunci nu am mai simțit că scena și sala pot fi atât de fierbinți de la căldura oamenilor, și că pot respira cu o asemenea forță împreună cu toate acestea. Nu era vorba de piesă, nici de actori, nici de public, nici de ansamblul acestora. A devenit un protest politic, și al meu, o rezistență colectivă. Doar într-o dictatură se poate întâmpla așa ceva. Dorința de libertate este o aptitudine antropologică. Își caută o supapă, și o va găsi”.
Când a primit invitația la SepsiBook, s-a bucurat din foarte multe motive, a povestit la rândul său Gabriela Adameșteanu. „În România nu sunt suficiente astfel de evenimente care, din experiența mea, au un impact puternic asupra lecturii, asupra vieții cărților și asupra educației. Târgurile de carte și festivalurile literare scriu cu majuscule numele orașelor pe hărțile culturale și economice ale spațiilor geografice” – a subliniat autoarea romanului „Dimineața pierdută”.
„Locul primordial pe care îl au copiii și tinerii, respectiv familia, în conceptul acestui târg îmi pare esențial. Orientarea lui Sepsibook spre cartea de copii și tineret este modernă și profitabilă. Editurile din România au înțeles, în fine, că acesta este sectorul cel mai profitabil, părinții sunt conștienți că, deși majoritatea dintre ei nu au lectura ca prioritate, copiii lor ar fi bine să citescă. Specificul acestui festival și acestui târg, care mi se pare extrem de important, este că cele două culturi sunt prezente alături. Am șansa de a avea patru cărți deja traduse în limba maghiară și publicate la edituri diverse din Ungaria, și cea de-a cincea este pe drum la editura Vincze din Budapesta. Pentru promovarea lor, mi-am întâlnit cititori de limbă maghiară, când am participat la evenimente de acest gen în Ungaria, dar în România acum e prima oară” – a punctat scriitoarea marcantă a literaturii române contemporane.
La SepsiBook, vizitatorii vor putea descoperi cele mai recente apariţii de pe piața cărții, şi se vor putea întâlni cu autori consacrați ai literaturii din zilele noastre, pe lângă acestea se vor desfășura o serie de discuții, concerte, expoziții, activități interactive, workshop-uri.
Organizatorii evenimentului: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Asociația Culturală „Mikes Kelemen”. SepsiBook este un proiect cofinanțat de AFCN, susținut de Aqua Carpatica.