La sfârșitul lunii mai, cărțile vor fi din nou în centrul atenției la Arena Sepsi(Book)

După succesul oarecum neaşteptat, dar foarte îmbucurător al primei ediţii SepsiBook, organizatorii târgului de carte şi festivalului de literatură contemporană de la Sfântu Gheorghe au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, primele informaţii despre ediţia a II-a, care va avea loc în perioada 25-28 mai, tot la Arena Sepsi.

Directorul târgului de carte, Szonda Szabolcs, şi coordonatorul festivalului de literatură contemporană, Gombos Zoltán, au vorbit despre invitaţii ediţiei din acest an, dar şi despre evenimentele conexe pregătite pentru cele 4 zile ale SepsiBook.

Ceea ce s-a întâmplat la prima ediţie, prezenţa şi feedbackul din partea publicului, ne obligă să continuăm acest târg de carte. De aceea am început să lucrăm încă din decembrie-ianuarie la această a doua ediție și ne bazăm din nou pe acest parteneriat esențial cu publicul din Sfântu Gheorghe și din județul Covasna. Asta pentru că fără ei, pentru care de fapt noi pregătim totul și lucrăm la acest proiect, n-ar valora nimic toată munca noastră și nici evenimentul în sine”, a spus Szonda Szabolcs.

Conceptul organizatorilor este de a prezenta un program literar-cultural atractiv pentru toate vârstele, cu accent puțin mai mare pe copii, pentru că ei sunt cititorii din viitor, sau speră că vor fi. Astfel s-a pus accent și au fost menținute în program acele elemente care sunt cumva tangențiale cu mai multe domenii culturale sau artistice. De asemenea, vor fi şi câteva noutăți, chiar dacă mici, dar care provin și din faptul că a trebui să fie luate în seamă şi lucrurile care n-au mers atât de bine la prima ediție, ca amenajare a spațiilor, ca structură a programelor, ca amplasare în timpul evenimentului a programelor, a invitaților.

De aceea noi sperăm că vor fi anumite îmbunătățiri pe care le vom putea implementa ca să fie și mai plăcut și atrăgător acest spațiu al Arenei Sepsi, și este și o provocare pentru noi ca să răspundem la acest interes mare care a fost anul trecut. Avem toată încrederea că putem răspunde bine la această așteptare a publicului, care se va raporta la ce s-a întâmplat la prima ediţie”, a mai spus Szonda Szabolcs.

În ceea ce priveşte autorii invitaţi la ediţia din acest an, organizatorii au vorbit despre scriitorii Bogdan Suceavă și Florin Irimia.

Bogdan Suceavă va ajunge la Sfântu Gheorghe din Statele Unite ale Americii, unde trăiește și lucrează fiind matematician și predând matematică la o Universitate din SUA, dar fiind și autorul al aproape 20 de volume beletristice la activ, și care a fost tradus în mai multe limbi, inclusiv maghiară.

Florin Irimia este din Iași și este prezent de mai mult timp în literatura română, iar acum începe să fie prezent și în literaturile de altă limbă, pentru că deja i-a apărut un volum în maghiară. Este cadru didactic universitar, critic literar și are în ultima vreme cărți de proză care pot fi citite și ca romane, cum este și „Misterul mașinuțelor chinezești și alte povestiri” sau „Bărbatul din spatele ceții”.

Organizatorii au vorbit și despre scriitoarea maghiară Judit Berg, autoare de carte pentru copii și de povești. „Rumini. Începutul aventurilor” este traducerea în limba română a uneia dintre cărţile ei de succes, care deja începe să fie citită și să fie populară și în mijlocul copiilor români. Judit Berg va ajunge la Sfântu Gheorghe via Bookfest din Bucureşti, fiind invitată şi la târgul organizat în capitală.

La SepsiBook vor avea loc mai multe programe care cumva îmbină domenii variate ale culturii.

Spre exemplu, ne vom putea întâlni cu un autor al editurii Humanitas, Sega – Octavian Segărceanu pe numele său complet, un autor născut la Brașov care a publicat cărți de aventuri spirituale, impresii de călătorie în India şi în Nepal. Seria se compune deocamdată din două volume: „Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India” şi „Namaste. Un roman de aventuri spirituale în Nepal”. Va fi o prezentare de carte mai specială, un fel de prelegere a autorului cu proiecție despre aceste călătorii care au fost în cazul său într-un fel călătorii de inițiere sau de înțelegere a propriului eu sau a propriei lumi.

Îl vom avea ca oaspete și pe Horaţiu Mălăele, pe care cei mai mulți îl știu ca fiind actor, dar care de mai mult timp este și caricaturist, iar în ultimii ani este prezent în cultura română și ca scriitor. La SepsiBook va avea o prezentare de carte mai nonconformistă, fără șabloane.

Cei care își amintesc de concertul „Fără Zahăr” de anul trecut, credem că se vor bucura de prezența formației Ţapinarii, o formație vocal-instrumentală, două voci și o chitară, pe un stil de folk alternativ. Cosmin Covei și Adrian Tănase sunt membrii formației și vin cu mare bucurie la SepsiBook ca să se întâlnească cu publicul de aici.

De asemenea, Radu Țuculescu va veni la Sfântu Gheorghe, de această dată în calitate de autor de literatură pentru copii și va avea întâlniri cu micii cititori ai cărților sale, care sunt foarte populare. Radu Țuculescu e foarte popular și ca autor de literatură pentru publicul adult, un mare povestitor, foarte jovial şi cu mult umor, cu o carieră foarte bogată și pe plan profesional nu doar ca scriitor, ci și ca realizator TV.

Mai multe parteneriate organizatorice sunt în faza stabilirii detaliilor, cum este şi cazul Teatrului „Andrei Mureșanu” care va prezenta un spectacol-lectură la SepsiBook în colaborare cu Fundația Culturală „Camil Petrescu”.

Nu în ultimul rând, menţionăm o prezentare dublă de carte a Mariei Monica Stoica din Sfântu Gheorghe. Două cărți de istorie literară, „Paradigme literare” şi „Eugen Lovinescu: Ipostaze ale scriitorului”, fiind un moment important pentru Târg organizarea unei lansări de carte a unui autor local.

În ceea ce priveşte partea organizatorică, Gombos Zoltán a declarat că marea provocare din acest punct de vedere este utilizarea spaţiilor de la Arena Sepsi în cel mai bun mod posibil.

Asta cred că în mare parte ne-a ieșit și la asta lucrăm și anul acesta, să utilizăm spațiile în modul cel mai bun posibil, să oferim un loc de întâlnire pentru oameni, să vină acolo, să petreacă timp acolo, să se simtă bine și în preajma cărților, și cu invitații noștri”, a spus coordonatorul festivalului.

Cea de-a doua ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook este organizată de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Casa de Cultură „Kónya Ádám” și Asociația Susținătorilor Bibliotecii „Bod Péter”.