Peste 7.000 de vizite la prima ediţie SepsiBook

Târgul de carte şi festivalul de literatură contemporană s-au bucurat de un succes peste aşteptările organizatorilor.

A fost o experiență deosebită pentru organizatori să vadă cât de bine a fost primită de publicul din Sfântu Gheorghe şi nu numai prima ediție a târgului de carte și a festivalului de literatură contemporană SepsiBook. Organizatorii au tras primele concluzii în cadrul unei conferințe de presă de evaluare a evenimentului care a avut loc în perioada 26-29 mai, şi care a adunat un total de 7.000 de vizite pe parcursul celor patru zile, creând o atmosferă deosebită în Arena Sepsi.

„Nu este ușor să faci o sinteză și o evaluare la doar o zi după eveniment, deoarece experiența este încă foarte proaspătă, dar din fericire putem spune fără nicio reținere că târgul de carte și festivalul de literatură contemporană SepsiBook ne-a depășit așteptările. Am vorbit pentru prima dată despre această inițiativă în luna noiembrie a anului trecut, și atunci a fost clar că va fi un eveniment de nișă, care umple un gol, pentru că aveam deja un eveniment de mai mare anvergură în Sfântu Gheorghe pentru toate sectoarele culturale, și era timpul pentru un eveniment al cărții și de un festival literar”, a declarat viceprimarul Vargha Fruzsina, confirmând că SepsiBook va fi reluat şi anul viitor.

„Simțim că oferta culturală şi de carte, dar şi ospitalitatea pe care le-am întâlnit la această primă ediţie, au fost la cote uriaşe. Acest tip de muncă are în ea suflet, iar acest lucru s-a simțit în atmosferă. Visul nostru a devenit realitate în ultimele zile, SepsiBook a devenit ceea ce am visat că va fi”, a declarat Szonda Szabolcs, directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter” și director de programe al SepsiBook.

La Arenă au fost numărate aproximativ 7.000 de vizite pe parcursul celor patru zile, cu cel mai mare număr de vizitatori sâmbătă, 2217. Literatura pentru copii și tineret a fost o prioritate la prima ediție a SepsiBook, așa că nu a fost o coincidență faptul că 1.000 de copii au participat la eveniment în mod organizat. 22 de clase au participat la sesiunile de sensibilizare și tematizare la bibliotecă, toate au venit la eveniment, iar alte 20 de clase s-au alăturat la fața locului. În cadrul târgului, 40 de edituri și-au vândut cărțile la 30 de standuri.

„Am văzut că publicul adult a căutat în mod conștient standurile, iar feedback-ul editorilor este că vânzările de carte au mers bine. Suntem mulțumiți că cititorii au știut ce caută, pentru că acest lucru ne confirmă că publicul din Sfântu Gheorghe, din judeţul Covasna, a devenit conștient de consumul cultural”, a adăugat Szonda Szabolcs.

„În acelaşi timp, s-a dovedit că Arena Sepsi este un loc excelent, potrivit pentru acest tip de eveniment. Am reușit să oferim un târg de carte cu multe experienţe, și a fost îmbucurător că oamenii au venit în număr mare, au fost interesați și s-au bucurat vizibil. Am reușit să respectăm programul planificat, cu aproximativ 130 de persoane invitate, și doar două dintre cele 80 de puncte din program au fost anulate. Organizatorii au avut la fața locului o echipă de aproximativ 110 persoane, dintre care o treime voluntari. Dorim să mulțumim cu această ocazie echipei de organizare, partenerilor, susținătorilor, voluntarilor și tuturor celor care au contribuit la succesul evenimentului nostru”, a declarat şi directorul festivalului, Gombos Zoltán.

Organizatorii au confirmat că vor mai urma și alte ediţii în anii următori, şi sunt încrezători că vor putea adăuga multe alte capitole impresionante în viitor.

Târgul de carte și festivalul de literatură contemporană SepsiBook a fost organizat în parteneriat de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Biblioteca Județeană „Bod Péter” și Casa de Cultură „Kónya Ádám”.