Szemügy 3. – Egy költő közelségében: Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100

A Tamási Áron Színház nagyterme teltházzal fogadta a Nemes Nagy életművét végigkövető darabot – olykor egyszerűen a versek bűvöletében, olykor az életút megrázó vagy éppen derűs pillanataira ráhangolódva. – A harmadik, és egyben utolsó Szemügyet Teleki Réka írta. 

Nemes Nagy Ágnes 1922. január 3-án született. 2023. május 28-án pedig a sepsiszentgyörgyi közönség is megtekinthette azt az előadást, amely születésének századik évfordulójáról emlékezik. A Tamási Áron Színház nagyterme teltházzal fogadta a Nemes Nagy életművét végigkövető darabot – olykor egyszerűen a versek bűvöletében, olykor az életút megrázó vagy éppen derűs pillanataira ráhangolódva.

Az évforduló tiszteletére tavaly a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum centenáriumot hirdetett, ennek keretei közt jött létre a Nem akarok című koncertszínházi előadás. A kronológiát követő narratív szálra felépített naplójegyzetek, versek és megzenésített szövegek a költői életmű kiemelkedő darabjait mutatják be, illetve azt, ahogyan a lerombolt Budapestről eljutunk a nyolcvanas években újrainduló Újholdig, tartás, szerelem és veszteségek, valamint költőtársak, mentorok és tanítványok kíséretében. Ugyan Nemes Nagy Ágnest a tárgyias lírával azonosítják, a darab felhívja a figyelmet a költő, pedagógus, műfordító, esszéíró arca mögötti érzékeny emberre, így az előadás folyamatosan e két, külső és belső, objektív és szubjektív világ között mozog. A négy közreműködő alkotó – Vecsei H. Miklós (rendező, szereplő), Tempfli Erik (zeneszerző), Hegedűs Bori (énekes) és Juhász Anna (az előadás szerkesztője) – pedig különleges érzékkel kapcsolódnak az életműhöz.

Teleki Réka