Gyereknek maradni a gyerekkor után

 

Szórakoztató beszélgetéssel indult a 2023-as SepsiBook. Csütörtök délelőtt  Kertész Erzsi arról számolt be, hogyan döntött az írói pálya mellett, illetve milyen jelentősége van a humornak a gyerekkönyvekben. Elekes Karola tudósítása.

Szórakoztató beszélgetéssel indult a 2023-as SepsiBook. Csütörtök délelőtt tizenegy órakor a Porond színpadával szembeni székek kisiskolásokkal, tanítóikkal, szülőkkel és nagyszülőkkel teltek meg. Kertész Erzsi arról számolt be, hogyan döntött az írói pálya mellett, illetve milyen jelentősége van a humornak a gyerekkönyvekben.

Kertész Erzsit Kolcsár József színész konferálta fel, beszélgetőtársa pedig Lovász Andrea volt, aki ugyanakkor az író könyveinek szerkesztője is. Kertész karrierje pszichológusként indult, majd gyerekei születése után kezdett el meséket írni.

Munkája során számos illusztrátorral dolgozott együtt, akik sokszínű, változatos képi világot álmodtak meg könyveihez. A könyvíráshoz tulajdonképpen az illusztrációk hozták meg a kedvét, valamint  a gyerekei, így született meg első könyve, a Labirintó is. Legtöbb kötete a Cerkabella és a Pagony kiadóknál jelent meg. Gyerekkönyveinek sikere egyrészt a lenyűgöző illusztrációknak tudható be, másrészt pedig annak, hogy történeteiben gyakran keveri a realitást a mesei elemekkel, és így minden olvasó, vagy meséinek hallgatója magára ismerhet picit – derült ki a részletek felolvasása közben, amelyek például a Fény Sebestyén, vagy az Állat KávéZoo című könyveiből hangzottak el.

Kertész Erzsi_CodraB
Fotó: Codra Botond

A beszélgetés során fény derült arra is, mit takar a beszélgetés fantáziacíme: „Humorról – komolyan”. Kertész Erzsi elmondása szerint gyereknek egy picit komoly volt, és sokszor túl érzékenyen reagált a nehéz dolgokra. Aztán rájött – tette hozzá –, hogy nagy ereje van annak, ha a nehézségeket humorral közelítjük meg, mivel teljesen másképp mutatkozik meg egy nehéz helyzet is, vagy akár egy olyan, amivel nem tudunk mit kezdeni, ha kicsit paródisztikussá tesszük.

Fotó: Codra Botond

A beszélgetés kérdések feltevésével zárult. Sok kis kéz a magasba emelkedett, a „Hogy szárnyal a fantáziád ilyen határtalanul?”-ra pedig az volt a válasz, hogy az író nagyon szeretett gyerek lenni, illetve nagyon szerette a meséket, és mivel nem akart ebből kinőni, író lett. Ezután pedig hosszú sorba álltak a gyerekek a Cerkabella Könyvkiadó standjánál, hogy Kertész Erzsi dedikálja könyveiket.

Elekes Karola