Zene és irodalom találkozása a 2. SepsiBookon

Idén is több olyan programpontja van a 2. SepsiBook könyvvásárnak és kortárs irodalmi fesztiválnak, amely a zene és irodalom kapcsolódásából született. Ennek jegyében az esemény vendége lesz ebben az évben Varró Dániel és Molnár György, Kollár-Klemencz László, a Țapinarii, valamint a Magashegyi Underground. Programzárásként Nemes Nagy Ágnes emlékének állító koncertszínházi produkciót lehet megtekinteni.

Tíz éve lép fel együtt Varró Dániel költő Molnár György zenésszel, jó hangulatú verskoncertjükre csütörtök délben a gyerekeket, este fél kilenctől a felnőtteket várják.  A déli, A szomjas troll és egyéb furcsaságok című előadásban lesz szomjazó, szerelmes troll, több badar állat, villamosos kaland, találós kérdéses vers, „nagyotmondás”, azaz hetvenkedés felsőfokon, kredencből előbújó rémség, furi hercegnők és hercegek, és mennyi más még, amit elképzelni sem kismiska! A Szívdesszert pedig elsősorban azoknak a felnőtteknek szól, akik hajlandóak végignevetni egy egész órát a szerelem, családalapítás és a kisgyermekes szülőség mindennapi szituációit versformába öltő alkotások igazi „varródanis” sorain.

Zenés könyvbemutatót tart pénteken este 8 órától a Kistehén zenekarból és novelláskötetei kapcsán is ismert Kollár-Klemencz László, aki első regényével mutatkozik be a 2. SepsiBookon. A 2021 októberében megjelent, Öreg Banda című kötet az író többgenerációs zenész családjának és a családja alkotta Öreg Bandának izgalmas, sokszínű életét kíséri végig. 


Aki tavaly szerette a Fără Zahăr Sepsibookos koncertjét, annak ott a helye a Țapinarii fellépésén is. Az alternatív folkzenét játszó duó fellépései mindig többről szólnak, mindig van ironikus mondanivalójuk korunk társadalmáról. Zenéjükben egyszerre jelen van a gyermek, a lázadó tinédzser, a férj, a szerető, a felelős apuka, az erkölcsös farkas, az istenség, a költő, a plázacica, a korporatista, a művész. A legjobb hazai fesztiválok meghívottjai, most következik a SepsiBook, ahol szombat este 8-tól lépnek fel. 


A Magashegyi Undergroundtól sosem állt távol a költészet világa: bár az „átlag hallgató” fülbe tapadó, karakteres rádióslágereikről ismerheti őket másfél évtizede, a csapat a kezdetek óta műsoron tart számos versfeldolgozást Parti Nagy Lajostól, Závada Pétertől, de dolgoztak Szabó T. Annával is. 2018-ban az addig „búvópatakként” csörgedező irodalmi szál folyóvá duzzadt: Tóth Krisztinával először közös MÜPA-estet írtak és adtak elő, majd 2020-ban kiadták Titkos életem című albumukat, amelynek minden dala a költő- és írónő verseire íródott. A csapat Bocskor Bíborka szülési szabadsága után kipihenten, újult energiákkal tért vissza a koncertszínpadokra, a rajongók legnagyobb örömére. A SepsiBook felkérésére a műsor gerincét a már említett versfeldolgozások adják, emellett elhangzanak tizenöt éves karrierjük legismertebb dalai is. A Magashegyi Underground koncertje vasárnap 15 órától kezdődik. 

A Nem akarok – Nemes Nagy Ágnes 100 című koncertszínházzal zárul a 2. SepsiBook, amely a fesztivál egyetlen jegyköteles produkciója, és a Tamási Áron Színház nagytermében lesz megtekinthető vasárnap 18 órától. A Nemes Nagy Ágnes életét bemutató előadás rendezője és szereplője Vecsei H. Miklós színművész, zeneszerzője Tempfli Erik Artisjus-díjas zongorista, énekese a Nemes Nagy Ágnest megszemélyesítő Hegedűs Bori, narrátora és szerkesztője Juhász Anna irodalmár. Egy meghitt, zenére fogalmazott életmű ez, négy hangra komponálva, amelyben nemcsak egy XX. századi, meghatározó irodalmi életút elevenedik fel, de közelebb léphetünk barátságok, versek, irodalmi művek és emberi döntések hátteréhez, míg dalként kedvelt Nemes Nagy Ágnes-versek csendülnek fel.

A koncertszínházra a belépő ára 40 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 20 lej, a Városi Jegyirodában (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 1. szám) lehet vásárolni. Teljes értékű jegyeket online, a www.eventim.ro oldalon is be lehet szerezni.

A 2. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezi. A május 25. és 28. között sorra kerülő helyszíne a Sepsi Aréna, az ott zajló programokra a belépés ingyenes, a szervezők a helyszínre buszjáratokat is biztosítanak. Teljes program elérhető a www.sepsibook.ro honlapon.