A jövő olvasóira is figyelve

Gyerek- és ifjúsági programok a SepsiBookon

Felvállaltan nagy figyelmet fordít a május 25. és 28. között zajló SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál a gyerekekre és a tinédzserekre, mint leendő olvasókra is. Csütörtökön és pénteken szervezetten érkeznek a tanulók a SepsiBook programjaira, hétvégén pedig a család minden tagja talál könyves élményt a Sepsi Arénában. A gyerekeket a játSZÓtérre, a kamaszokat a Grundra várják a rendezvény ideje alatt.   

Az elmúlt két hétben a Bod Péter Megyei Könyvtárban 750 általános iskolás diáknak tartottak rávezető-érzékenyítő foglalkozásokat, amelyeket a SepsiBookra meghívott szerzők köteteire építettek. „A könyvvásárra olyan szerzőket hívtunk meg, akik érdekesek lehetnek a háromszéki gyerekek számára, és nem bíztuk a véletlenre, előzetes foglalkozásokon meg is ismertettük a diákokkal az adott könyveket. Sok jó visszajelzésünk van már most, számos meghívottunkat ismerték, könyveiket olvasták is a gyerekek. Tinédzsereknél figyelembe vettük a korosztály sajátosságait, nekik izgalmas műhelymunkákat kínálunk. Ezek a gyerekek, kamaszok a jövő olvasói, és nekünk, könyvtárként fontos, hogy minőségi olvasmányokra hívjuk fel a figyelmüket, és az igényes könyves élmények irányába tereljük azt” – magyarázta Hollanda Andrea, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője.

Humorról – komolyan

Humorról – komolyan címmel rögtön erősen indít a SepsiBook május 25-én, csütörtökön, ugyanis 11 órától a 9-12 éves korosztály által egyik legolvasottabb szerző, Kertész Erzsi találkozik a háromszéki diákokkal. A Dalia és Dália, az Állat KávéZoo, a Göröngyös úti iskola, a Fény Sebestyén, a Panthera sorozatok írója pénteken délelőtt tinédzserekkel is találkozik, velük legújabb kötetéről, a Hat sértett kísértetről beszélget.

Csütörtök délben sokak által kedvelt és várt szerző lép a SepsiBook színpadára, Varró Dániel költő Molnár György gitáros kíséretében verskoncerttel kedveskedik a gyerekeknek. A szomjas troll és egyéb furcsaságok című koncerten „fellépnek még” további badar állatok, kredencből előbújó rémség, furi hercegnők és hercegek, lesz villamosos kaland, találós kérdéses vers is.

A könyves élmények során fontos szerep jut a könyvillusztrátoroknak, a SepsiBookon Kürti Andrea illusztrációs foglalkozást tart kisiskolásoknak Imre Eszter Napsugár kisasszony 12 madara című könyve alapján, míg Szabó Imola Juliannát, aki íróként is debütált, több szerepben is megismerhetik a gyerekek: csütörtökön az általános iskolások a meséi kapcsán találkoznak vele, pénteken a kiskamaszok kollázstechnikát tanulhatnak tőle.

Derűs irodalomórák

Egy irodalomóra egy költő, író társaságában bizonyára nem a megszokott magyarórák közé sorolható. László Noémi költő a Cimbora folyóirat szervezésében idén is bevállalja, hogy gimnazistákkal beszélgessen a költészetről, míg Harcos Bálint író általános iskolásoknak tart vetítéssel egybekötött, rendhagyó irodalomórákat.

Második alkalommal szervezik meg a Könyvcsatát, a sepsiszentgyörgyi diákcsapatok irodalmi vetélkedőjét; a felhívásra 16 csapat jelentkezett. A diákoknak a 2. SepsiBook meghívottja, Szabó Róbert Csaba Újratöltés című regényét kellett elolvasniuk, majd ebből készülve mérik össze tudásukat a május 25-i döntőn.

Könyvkelengye az elsősöknek

Pénteken 10 órakor vehetik át az első osztályosok a Könyvkelengyét, amely idén Harcos Bálint A boszorkánycica című kötete, így az elsősök találkozhatnak is a szerzővel. Ugyancsak kisebbeknek szól a mesemondás és drámajáték-foglalkozás Csörgei Andrea drámapedagógussal. Gál Andrea Farkasszem és Kistarisznya című kötete, László Noémi Keljfeljancsi című meseregénye, Kiss Noémi A bálna és a srác című meseregénye bemutatójára 8-10 éveseket várnak.  Délután a játSZÓtéren meséket olvasnak fel a Napsugár gyermekirodalmi lap szerkesztői.

Műhelyfoglalkozások kamaszoknak

Dóka Péter A kék hajú lány című kötete kapcsán beszélget kiskamaszokkal, akárcsak Szántai János, akinek a Tintapacák című verskötetét mutatják be. Szirmay Ágnes Szerelemre castingolva című kötete apropóján középiskolásokkal találkozik. Ugyanennek a korosztálynak szól a kreatív írás műhelyfoglalkozás, amelyet Molnár Krisztina Rita tart, az 1kutya&co és a Föld Szint Nyitott Műhely workshopja, amely az illusztrációk és szövegek kapcsolatát boncolgatja. 

A hétvége a családoké

Szombaton két alkalommal is lehet találkozni Berg Judittal, a népszerű írónő 11 órától a Rumini-sorozat, majd 15 órától a 10-14 éves korosztályt, vagyis kalandregényeinek olvasóit várja.

Sütő András Volt egyszer egy édesszájú medve című meséjét Korodi Janka szólaltatta meg hangoskönyvben, most pedig élőben is meghallgatható a sepsiszentgyörgyi színművész meseolvasása a játSZÓtéren. 

Általános iskolásokkal beszélget Molnár Krisztina Rita a Sálmese című könyve kapcsán, míg Harcos Bálint legkisebb olvasóinak tart előadást a Szofi-könyveiről. Dóka Péter 7-9 éveseket vár interaktív közönségtalálkozójára, amelyen Szupermalac és Űrpatkány kalandjairól mesél.

Csütörtökön, pénteken és vasárnap Demeter Éva pedagógus, animátor és Vincze Tímea animátor vezetésével több alkalommal lesz kiscsoportos játék.  

A SepsiBook alatt a játSZÓtérben kézműves foglalkozások zajlanak (gyurmázás, bábkészítés, festés, gyöngyfűzés, origami), és állandó gyermekfelügyelet biztosított, kivéve a programban jelzett rendezvények alatt. A gyermekek szülői felügyelet nélkül legtöbb 2 órát tartózkodhatnak a játSZÓtérben. A Grundon a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében szószövő(de), olvasmányajánló könyvlabor, versidéző interaktív játék várja a tiniket.

A 2. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezi.