Csütörtök délben kezdődik a SepsiBook

Alig három nap, és megkezdődik a Sepsi Arénában Sepsiszentgyörgy első könyvvására és kortárs irodalmi fesztiválja. A május 26. és 29. között sorra kerülő SepsiBook-on 40 erdélyi és magyarországi kiadó vesz részt, mintegy 30 standon kínálják majd a könyveket. Hétfői sajtótájékoztatójukon a szervezők a fesztivál kínálata mellett hasznos tudnivalókról is beszéltek.

Általánosan az a célunk, hogy közelebb hozzuk a közönséghez a könyvet, az olvasás nyújtotta, semmihez sem hasonlítható élményt. Az irodalom építménye sok és különböző témaelemből tevődik össze, megpróbáltunk minél többet ezek közül leképezni a programban, pontosan úgy, ahogyan egy közkönyvtár kínálata is sokoldalú” – emelte ki Szonda Szabolcs programigazgató. „A kortárs irodalom mellett a következő hívószavak köré épül fel a tartalmában egyébként rendkívül szerteágazó programkínálat: olvasásfejlesztés, erdélyi kultúra, műfordítás, népszerű irodalom, krimi, gasztronómia és irodalom, sport és irodalom, zene és irodalom. Így áll össze az a kulturális svédasztal, szeretetvendégség, amit május 26. és 29. között a SepsiBook-on kínálunk” – tette hozzá.  

Azt szeretnénk, hogy a Sepsi Arénába kilátogató közönség minél több időt eltöltsön ott, ezt szolgálják az író-olvasó találkozók, beszélgetések, koncertek, lesz irodalmi kávéház, van étkezési lehetőség, és igyekszünk több olvasósarkot is berendezni, ahol fel lehet lapozni a megvásárolt könyveket. Érdemes idejében elindulni a Sepsi Arénában zajló rendezvényekre, hiszen az odavezető útszakaszon zajló munkálatok miatt nehézkesebb a forgalom” – javasolta Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a könyvvásáron részt vevő kiadók egy része elfogadja a bankkártyás fizetést, de lesznek olyanok, ahol csak készpénzzel lehet vásárolni, ezért érdemes erre is felkészülni.

Fontosnak tartottuk, hogy ráhangoló könyvtári találkozásokkal hozzuk meg a gyermekek kedvét a SepsiBook-hoz. A könyvtár felhívása népszerűnek bizonyult, számos pedagógus hozta el osztályát azokra az interaktív foglalkozásokra, ahol játékos formában megismerhették a SepsiBook-on részt vevő szerzők könyveit, betekinthettek írói világukba. Összesen 20 osztály és 400 gyermek vett részt a könyvtári foglalkozásokon, és ennél többet, kb. 500-at várunk a könyvvásárra is. Az Arénába történő szállításukról gondoskodunk, minden pedagógust időben értesítünk a lehetőségekről. Játékos, interaktív könyvismertetőket tartottunk Zalán Tibor, Somfai Anna, Mészöly Ágnes, Zágoni Balázs, Balázs Imre József, May Szilvia művei alapján” – ismertette Hollanda Andrea, a gyerekprogramok felelőse.

Könyvtárosként tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire nehéz megtalálni a friss megjelenések között az értéket, a minőségi/igényes, színvonalas gyermekkönyveket, ifjúsági regényeket. Ebben nyújtanak segítséget szülőknek és pedagógusoknak szakmai programjaink. Ilyen a Cerkabella gyermekkönyvkiadó bemutatkozása, könyveik igényesek és népszerűek, örömmel forgatják a gyermekek. Könyvválasztási támpontokat nyújtó szakmai rendezvényünk Kor-társ: mit olvas(hat)nak ma a gyermekek? címmel zajlik, a Magyar Olvasástársaság közreműködésével. Ugyancsak izgalmas beszélgetés lesz három nagyszerű költő, László Noémi, Balázs Imre József és Krusovszky Dénes részvételével a gyermekversről szóló kerekasztal” – sorolta Hollanda Andrea.

 

Széles a kínálat

A kortárs magyar irodalmat olyan jeles írók, költők képviselik, mint Háy János, Cserna-Szabó András, Krusovszky Dénes, Fekete Vince, Márton László, László Noémi, Zalán Tibor, Szávai Géza, Ferenczes István, Márton Evelin, Dimény H. Árpád, Borsodi L. László, Káli István, Vincze Ferenc, Király Farkas, György Attila, Farkas Wellmann Éva, Lőrincz P. Gabriella és Izer Janka. A népszerű irodalmat képviseli ezúttal Nyáry Krisztián és Bereményi Géza, valamint Sepsi László, aki izgalmas krimi-kerekasztalon vesz részt Mészöly Ágnessel együtt.

Fontos kérdés lesz a műfordítás Vida Gábor román nyelvű kötete kapcsán, ugyanakkor a kortárs román irodalom magyarra való fordítása is téma lesz Lövétei Lázár László és Szonda Szabolcs műfordítók beszélgetésén, valamint Lucian Boia magyar nyelvű kötetét is bemutatják. 

Az erdélyi kultúra témakörében jelentősek a helyismeret, művelődés- és társadalomtörténet, pedagógia területén született kötetek, többek között Dimény-Haszmann Orsolya múzeumtörténeti munkája, Tulit Ilonának a pedagógusi létről szóló kötete, Egyed Emese Drámatékája, Király Istvánnak a Király Károlyról szóló könyve, Márk Attila orgona- és egyháztörténeti munkája, és ide sorolhatók például a Háromszéki Vármegye, a Tortoma, a Hármas Alapítvány, az ArtPrinter kiadók kötetei. Műértelmezés témában fontos Borcsa János könyve, valamint a Tapodi Zsuzsa irodalomtörténészt köszöntő tanulmánykötet.

Sport és irodalom összekapcsolódásaként kerül sor a Könyvcsata diákvetélkedőre, valamint bemutatják Csinta Samunak a sepsiszentgyörgyi futball történetét felelevenítő könyvét is, vasárnap pedig már csak azért is érdemes kerékpárral érkezni a helyszínre, mert aznap szó lesz a bicikli kultúrtörténetéről is.

A Grund néven működő gyerektérben könyvtárosok, játszóházvezetők izgalmas időtöltésre várják a gyermekeket, bábozásra, papírszínházas mesemondásra, drámajátékokra, kézműveskedésre nyílik lehetőség. Az itt zajló programok alapja egy mese, egy könyv vagy egy jó történet, és a gyermekeknek lehetőségük lesz különböző kézműves technikák segítségével megeleveníteni, továbbalkotni a hallottakat. A könyvvásár egész ideje alatt gyermekmegőrzőként is működik a Grund, itt négy éven felüli gyermekeket fogadnak, és könyves, mesés tevékenységet kínálnak számukra.

Több kiállítás is lesz a SepsiBook idején: többek között könyvvásártörténeti, az Örkény István évforduló tiszteletére a Tóték bemutatóiról, illetve Kürti Andrea illusztrációiból készült tárlatot lehet megtekinteni. Partnerségben a Cimborák Bábszínházzal a Részeg halottakat nem szolgálunk ki! című, felnőtteknek szóló bábelőadást is meg lehet tekinteni Sepsiszentgyörgy főterén. Ez a program jegyköteles és előzetes bejelentkezést igényel.

Jó tudni!

Május 26. és 29. között, a fesztivál ideje alatt a Sepsi Tour – Kalandvonat is az Arénához viszi az utasokat, így az érdeklődők ezt a módját is választhatják, hogy eljussanak a SepsiBook könyvvásár és irodalmi fesztivál helyszínére. A vonat menetrendje ezen a linken érhető el. Ugyanakkor ebben az időszakban az 5-ös vonal buszjáratait kibővítik, így már a délelőtti órákban is meg lehet közelíteni a SepsiBook helyszínét tömegközlekedéssel is. Csütörtökön és pénteken az 5-ös járat a Gólya utcából a Sepsi Aréna fele a következő időpontokban indul: 09:20, 11:00, 12:00, majd ezt követően 15:00 és 22:00 óra között egészkor indulnak az autóbuszok. Az Arénából 9:50-kor, 11:30-kor, 13:30-kor indul vissza, 15:30 és 22:30 között pedig óránként van járat, melyek félkor indulnak. Szombat és vasárnap az Aréna felé 9:20-kor, 10:00-kor, 13:00-kor, 18:00-kor és 21:00-kor indul járat, visszafelé 9:50-kor, 10:30-kor, 13:30-kor, 18:30-kor és 21:30-kor. 

 A SepsiBook teljes programja elérhető a www.sepsibook.ro oldalon.

 Sepsiszentgyörgy, 2022. május 23.