Zalán Tibor

Szolnokon született 1954-ben, Lipták Tibor néven. József Attila-díjas költő, író, dramaturg, pedagógus, egyetemi tanár.

Irodalmi munkássága rendkívül szerteágazó. Verseit a hagyományos szövegegység felbontása, az irodalmi és képi elemek egybeszerkesztése jellemzi. Rendszeresen közöl folyóiratokban, szerepelt antológiákban, számos saját kötete van. Legutóbb 2021-ben jelent meg A lovak reggelije. Új versek. című kötete.

Drámaírói tevékenysége szintén jelentős, felnőtt- és gyerekdarabokat egyaránt írt. A próza későn találta meg, mígnem a 2000-es évek elején az Élet és Irodalom, illetve a Pozsonyban megjelenő Új Szó felkérte, hogy írjon nekik rendszeresen tárcákat, majd ugyanebben a műfajban feldolgozta gyermekkorát. Artisjus-díjat is kapott a tárcasorozatáért, és ekkortól kezdett kisprózákat írni.

1989 óta szerzőtársa, dalszövegírója a SepsiBook-on szintén fellépő Huzella Péternek, akivel több sikeres gyermekprodukciót is létrehozott. Időről időre hallhatók hangjátékai a rádiókban.

Rendszeresen tart foglalkozásokat középiskolásoknak, az irodalom és a dramaturgia iránt érdeklődő fiataloknak. A SepsiBook-on interaktív diáktalálkozón vesz részt, amelyre 9-11 éves gyerekeket vár, valamint felnőtt olvasóival is találkozik, ezen a programon beszélgetőtársa Balázs Imre József kolozsvári költő, irodalomkritikus lesz.