Visky András

József Attila-díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár

Marosvásárhelyen született 1957-ben. 2008-tól a kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője. Darabjai magyar, román, szerb, bolgár, lengyel, angliai és amerikai színházakban kerültek színre. Drámáival és színházelméleti írásaival, a kortárs román színház, valamint kiemelkedő európai alkotók megismertetésével jelentős hatást gyakorolt a magyar színházi életre. Az általa megalkotott és kidolgozott „barakk dramaturgia” fogalmát több egyetemen is oktatják. Tanít a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen. Számos neves egyetemen oktatott meghívott előadóként: Yale School of Drama, University of California, Korea National University of Arts, Calvin College, Northern Illinois University, Josai International University (Japán).

Kitelepítés című kötete 2022-ben jelent meg, és már az első fél év alatt több utánnyomást ért meg. Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan síkság egyik lágerébe.

Az olvasó egy szovjet mintára létrehozott és fenntartott romániai munkatábor hétköznapjait, a különböző nemzetiségű foglyok furcsa történeteit ismeri meg, a legkisebb gyermek nézőpontjából. Visky András könyve megrendítő és felemelő történet egy családról, amely kiszolgáltatottságában, megalázottságában is a szeretetből és a bizalomból merít megtartó erőt újra meg újra.