VIDA Gábor

(1968, Chișineu-Criș, jud. Arad): prozator, redactor. Absolvent al Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, secția maghiară-franceză (1994). Redactor-șef al revistei literare „Látó” din Târgu Mureș.

La SepsiBook, scriitorul va fi prezent cu romanul „Povestea unei bâlbâieli”, apărut la Editura Cartea Românească în 2021, pe care Uniunea Scriitorilor din România l-a nominalizat în acelaşi an la Premiul Cartea Anului 2021.

Traducerea din maghiară a fost realizată de Kocsis Francisko, care spune următoarele despre acest volum: „Cu Povestea unei bâlbâieli, Vida Gábor trece un prag considerat tabu în două limbi: ridică vălul de pe chipurile pe care, generații la rând, oamenii – obișnuiți și publici deopotrivă – și le-au ținut ascunse, invocând stranii argumente de conviețuire acceptabilă și toleranță, conștienți că trecerea sub tăcere nu temperează animozitățile și sentimentele profund rănite, oamenii trăind împreună în chingile propriilor convingeri, precum două cărămizi prinse în zid una de cealaltă, dar despărțite totuși de stratul de mortar”.

La SepsiBook vom avea ocazia să urmărim o discuție interesantă despre conviețuire, bazată pe această carte, între scriitorul Vida Gábor și jurnalistul Lucian Mîndruță.