Varró Dániel

József Attila-díjas magyar költő, műfordító

1977. szeptember 11-én született Budapesten. Első verseit 12 éves korában írta. Versei és műfordításai fiatal kora óta jelennek meg különböző folyóiratokban és irodalmi újságokban.

Korunk költő-generációjának egyik legkiemelkedőbb alakja, aki tehetségét számos műfajban megmutatta már. Utánozhatatlan stílusában íródott versei, gyermekversei és műfordításai emelték egyik legismertebb és legnépszerűbb költővé. 

Első önálló kötete a Bögre azúr, amelyet 1999-ben adtak ki, a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye 2003-ban került az olvasóközönség elé, míg a Szívdesszert című verseskötet 2007-ben. Gyermekének születése ihlette a negyedik kötetét, Akinek a lába hatos. Korszerű mondókák kisbabáknak címmel jelent meg, majd következett a folytatása 2011-ben: Akinek a foga kijött. Még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak. 2016-ban jelentkezett újra felnőtteknek szóló verseskötettel, Mi lett hova? címmel. 2018 tavaszán jelent meg az Aki szépen butáskodik című különleges apanaplója, amely a Nők Lapjában hét éven keresztül olvasható írásainak füzére. 2018 őszén jelent meg A szomjas troll, amely egy skandináv és kelta alapokon nyugvó verses mesefüzér, majd 2019-ben látott napvilágot a Csütörtök, a kisördög című mesegyűjteménye.

Több mint tíz éve lép fel együtt a gyermek -és felnőtt verseit megzenésítő Molnár György gitárossal. Ebben a felállásban érkeznek a 2. SepsiBookra is, ahol két előadással lesznek jelen. Szórakoztató gyerekirodalmi műsoruk A szomjas troll és egyéb furcsaságok címet viseli, hiszen lesz benne szomjazó, szerelmes troll, badar állatok, villamosos kaland, találós kérdéses vers, „nagyotmondás”, azaz hetvenkedés felsőfokon, kredencből előbújó rémség, furi hercegnők és hercegek, és mennyi más még, amit elképzelni sem kismiska!

A Szívdesszert pedig elsősorban azoknak a felnőtteknek szól, akik hajlandóak végignevetni egy egész órát a szerelem, családalapítás és a kisgyermekes szülőség mindennapi szituációit versformába öltő alkotások igazi „varródanis” sorain.