Tompa Gábor

színházi rendező, költő, esszéíró, egyetemi tanár, színházigazgató

1957-ben született Marosvásárhelyen, a bukaresti Színház- és Filmművészeti Akadémia rendezői szakán tanult. 1981-ben szerződött a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz, ahol 1990-től a színház igazgató-főrendezője. Már korai rendezéseiből nyilvánvalóvá vált újító jellege, merész kísérletezéssel közelített minden műhöz, újszerű rendezői nyelvében ötvözte a magyar és román színház legjobb hagyományait. Egyéni látásmódjával olyan formanyelvet alkotott, amely összetéveszthetetlenné tette a “művészi kézjegyét”. Igazgatása alatt a Kolozsvári Állami Magyar Színház nemzetközi hírnévre tett szert, több hazai és külföldifesztiválon vett részt, és számos díjat nyert. 

2007 óta a Kaliforniai Egyetem (San Diego) Színházi Tanszékén a Rendezői Program vezetője. 2006-tól az általa vezetett társulat az Európai Színházi Unió tagja, ő maga 2018 májusától annak elnöke. Számos könyv szerzőjeként tarthatjuk számon, első verseskötete 1989-ben jelent meg Óra, árnyékok címmel, de esszékötetek szerzője is.  

2022 decemberében Színháztól színházig – 36 interjú Tompa Gáborral címmel jelent meg egy interjúkötet, amelyben vele készült beszélgetések  olvashatók, és fülszövegében ez áll: “De aki Tompa Gáborral készít interjút, azt is megtapasztalhatja, nem ő a kérdező, csupán: a kérdezett. Világot látott munkáival Tompa őt is kérdezi, választás elé állítja, rákérdezésre készteti. A világra való rákérdezés ebben a kötetben is Tompa Gábortól indul, átformálódik az interjúkészítés megformálásában, és ismét eljut céljához: a mindenkori nézőhöz, a mindenkori olvasóhoz.”

A 2. SepsiBookon Márton Evelin beszélget Tompa Gáborral a  jelzett interjúkötetről.